Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski kładzione

Kluski kładzione

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 443

Dodano:

Odsłon: 354

Kluski kładzione z dodatkiem dyni i twarogu z sosem kardamonowo-miodowym. Proporcje na około 30 klusek.

Składniki

  • Twaróg półtłusty 250 g
  • Dynia 500 g
  • Ziemniaki średniej wielkości 6 szt.
  • Mąka pszenna 4 szklanki
  • Mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
  • Jajko kurze 1 szt.
  • Sól
  • Jogurt naturalny typu greckiego 3 łyżki
  • Kardamon 1/2 łyżeczki
  • Miód 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki, ugotować do miękkości i wystudzić.

  2. Dynię obrać, usunąć część nasienną i zetrzeć na wiórki na tarce o małych oczkach.

  3. Startą dynię umieścić w rondlu, dodać około 1 szklankę wody, doprowadzić do wrzenia i dusić bez przykrycia aż do miękkości i odparowania wody, następnie odstawić do wystudzenia.

  4. Twaróg i ziemniaki przecisnąć przez praskę.

  5. Dodać dynię, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jedną łyżeczkę soli oraz jajko i wyrobić sprężyste i lepkie ciasto.

  6. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli.

  7. Dwie łyżki stołowe zanurzyć we wrzątku, uformować nimi kluskę o średnicy około 4 cm i włożyć ją do gotującej się wody z etapu 6. W ten sam sposób włożyć do wrzątku jeszcze 9 klusek. Najłatwiej jest ugotować je w trzech partiach po około 10 szt.

  8. Kluski należy gotować pod przykryciem na płycie grzewczej ustawionej na najwyższą moc aż do wypłynięcia. Wtedy należy zmniejszyć moc i gotować bez przykrycia przez około 5 minut.

  9. Jogurt, miód i kardamon wymieszać. Z podanych proporcji można przygotować sos dla około trzech osób.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń