Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski kładzione z dodatkiem dyni i twarogu z sosem kardamonowo-miodowym. Proporcje na około 30 klusek.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1811
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 45
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1811
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 45
Składniki
Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki, ugotować do miękkości i wystudzić.
Dynię obrać, usunąć część nasienną i zetrzeć na wiórki na tarce o małych oczkach.
Startą dynię umieścić w rondlu, dodać około 1 szklankę wody, doprowadzić do wrzenia i dusić bez przykrycia aż do miękkości i odparowania wody, następnie odstawić do wystudzenia.
Twaróg i ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Dodać dynię, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jedną łyżeczkę soli oraz jajko i wyrobić sprężyste i lepkie ciasto.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli.
Dwie łyżki stołowe zanurzyć we wrzątku, uformować nimi kluskę o średnicy około 4 cm i włożyć ją do gotującej się wody z etapu 6. W ten sam sposób włożyć do wrzątku jeszcze 9 klusek. Najłatwiej jest ugotować je w trzech partiach po około 10 szt.
Kluski należy gotować pod przykryciem na płycie grzewczej ustawionej na najwyższą moc aż do wypłynięcia. Wtedy należy zmniejszyć moc i gotować bez przykrycia przez około 5 minut.
Jogurt, miód i kardamon wymieszać. Z podanych proporcji można przygotować sos dla około trzech osób.