Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon truskawkowy rozpoczęty , więc zabieram Was w truskawkową podróż.
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 57
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 185
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 197
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 58
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 128
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 57
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 185
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 197
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 58
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 128
Składniki
Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy do miękkości . Studzimy . Tak naprawdę najlepsze są ziemniaki ugotowane dzień wcześniej
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub przez maszynkę do mielenia .Tworzymy z masy ziemniaczanej kulę,którą następnie spłaszczamy ręką na około 2 cm placek . Następnie dzielimy nasz placek nożem na 4 równe części . Jedną część wyjmujemy i odkładamy na bok .Do brakującej części wsypujemy mąkę ziemniaczaną . Powinno być jej tyle aby całkowicie zapełniła miejsce brakującej części.Kolejnym etapem jest wyrobienie ciasta z całości zmielonych ziemniaków , mąki ziemniaczanej którą wsypaliśmy w puste miejsce,jajka oraz szczypty soli .Ciasto powinno być gładkie i powinno swobodnie odchodzić od dłoni.Jeśli jest zbyt klejące należy podsypywać mąką pszenną. Kiedy uzyskaliśmy jednolitą masę , odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kulki dowolnej wielkości , ale takie aby w środku zmieściła nam się truskawka.Kulkę spłaszczamy na dłoni,wkładamy truskawkę i ponownie formujemy kulkę , upewniając się , że jest dobrze zaklejona . Robimy tak do wykończenia ciasta . Uformowane kulki odkładamy na lekko posypaną mąką tacę lub deskę . W między czasie wstawiamy garnek z osoloną wodą. Knedle wrzucamy do wrzącej wody . Lekko mieszając drewnianą łyżką aby nie przywarły do dna.Od czasu wypłynięcia gotujemy około 5 minut . Za pomocą sitka ugotowane knedle wykładamy na talerz. Podajemy ze zgniecionymi truskawkami , oraz bitą śmietaną.