Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 391 Ocena: 1994

Dodano:

Odsłon: 346

Delikatne w smaku, rozpływające się w ustach.

Składniki

  • Ziemniaki 50 dag
  • Mąka pszenna 150 g + do podsypania
  • Mąka ziemniaczana 50 g
  • Jajka kurze - 1 szt.
  • Szczypta soli
  • Truskawki - 25 dag
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Knedle z truskawkami

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać , ugotować, przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną , wbić jajko , dodać szczyptę soli, zagnieść ciasto. Uformować wałek , pociąć na paski, rozwałkować , tworząc kółko. Truskawki umyć, obrać z szypułek po jednej układać na kółku.

  2. Formować knedle wielkości orzecha włoskiego.

  3. W garnku zagotować wodę , osolić , wrzucać partiami , gotować 3 minuty. Podawać polane masłem z kleksem śmietany jak u mnie lub z bitą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń