Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie jednogarnkowe z makaronem, warzywami i delikatnym mięsem z ozorka. Doprawione korzeniami, jałowcem i chrzanem. Pyszna, bardzo sycąca propozycja na jesienno-zimowy obiad.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 68
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2564
Polecam.
Odsłon: 468
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 685
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2005
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 68
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2564
Polecam.
Odsłon: 468
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 685
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2005
Składniki
Ozory dokładnie czyścimy i wycinamy z nich gruczoły ślinowe (często można kupić ozowy z wyciętymi gruczołami, najlepiej zapytać sprzedawcę). Zalewamy wodą, dodajemy grzyby suszone, goździki, anyż, liście, ziele i jałowiec. Gotujemy, aż ozór zmięknie. W szybkowarze wystarczy 40 minut od momentu złapania ciśnienia, w garnku potrwa to na pewno godzinę. Po tym czasie ozory wyciągamy, przelewamy zimną wodą. Można też teraz wyłowić goździki i anyż. Do gotującego się wywaru dodajemy makaron, a po 10 minutach pokrojone warzywa - marchew, paprykę, pomidory, cebulę i kiszoną kapustę. Gotujemy kolejne 15 minut, a w tym czasie zajmujemy się ozorem. Ściągamy z niego skórę i kroimy na w plasterki. Do dania dodajemy pokrojony ozów, chrzan, musztardę, sos sojowy i doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Danie najlepsze jest następnego dnia po przegryzieniu i ponownym odgrzaniu.