Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie jednogarnkowe z makaronem, warzywami i delikatnym mięsem z ozorka. Doprawione korzeniami, jałowcem i chrzanem. Pyszna, bardzo sycąca propozycja na jesienno-zimowy obiad.
Ozory dokładnie czyścimy i wycinamy z nich gruczoły ślinowe (często można kupić ozowy z wyciętymi gruczołami, najlepiej zapytać sprzedawcę). Zalewamy wodą, dodajemy grzyby suszone, goździki, anyż, liście, ziele i jałowiec. Gotujemy, aż ozór zmięknie. W szybkowarze wystarczy 40 minut od momentu złapania ciśnienia, w garnku potrwa to na pewno godzinę.
Po tym czasie ozory wyciągamy, przelewamy zimną wodą. Można też teraz wyłowić goździki i anyż. Do gotującego się wywaru dodajemy makaron, a po 10 minutach pokrojone warzywa - marchew, paprykę, pomidory, cebulę i kiszoną kapustę.
Gotujemy kolejne 15 minut, a w tym czasie zajmujemy się ozorem. Ściągamy z niego skórę i kroimy na w plasterki. Do dania dodajemy pokrojony ozów, chrzan, musztardę, sos sojowy i doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.
Danie najlepsze jest następnego dnia po przegryzieniu i ponownym odgrzaniu.
Swojski wyrób, często wyżej ceniony od innych wędlin. Dajesz czyste mięso, ża...
Odsłon: 126
Smaczny, domowej produkcji salceson z ozorków wieprzowych i dodatkiem chudego...
Odsłon: 3984
pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach i przyjemnie "szczypiący" w języ...
Odsłon: 12957
Bez pysznego sernika ani rusz. :) Delikatny, rozpływający się w ustach, a jed...
Odsłon: 6
Idealna na każdy czas.....
Odsłon: 11
Grillowany czosnek jest obłędny w smaku i co najważniejsze można go jeść w to...
Odsłon: 26
pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach i przyjemnie "szczypiący" w języ...
Odsłon: 12957
Bez pysznego sernika ani rusz. :) Delikatny, rozpływający się w ustach, a jed...
Odsłon: 6
Idealna na każdy czas.....
Odsłon: 11
Grillowany czosnek jest obłędny w smaku i co najważniejsze można go jeść w to...
Odsłon: 26
Składniki
Ozory dokładnie czyścimy i wycinamy z nich gruczoły ślinowe (często można kupić ozowy z wyciętymi gruczołami, najlepiej zapytać sprzedawcę). Zalewamy wodą, dodajemy grzyby suszone, goździki, anyż, liście, ziele i jałowiec. Gotujemy, aż ozór zmięknie. W szybkowarze wystarczy 40 minut od momentu złapania ciśnienia, w garnku potrwa to na pewno godzinę. Po tym czasie ozory wyciągamy, przelewamy zimną wodą. Można też teraz wyłowić goździki i anyż. Do gotującego się wywaru dodajemy makaron, a po 10 minutach pokrojone warzywa - marchew, paprykę, pomidory, cebulę i kiszoną kapustę. Gotujemy kolejne 15 minut, a w tym czasie zajmujemy się ozorem. Ściągamy z niego skórę i kroimy na w plasterki. Do dania dodajemy pokrojony ozów, chrzan, musztardę, sos sojowy i doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Danie najlepsze jest następnego dnia po przegryzieniu i ponownym odgrzaniu.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Burgery wołowe z grilla
Dania główne
Bryzol
Dania główne
Chłopski garnek z kiełbasą i ziemniakami
Dania główne
Tarta ze szparagami
Burgery wołowe z grilla
Aromatyczna klasyka. Jak zwykle dania grillowe powinny być wyraziste, łatwe i...
Odsłon: 17
Bryzol
Obowiązkowa pozycja na stołówkach pracowniczych i barach w czasach PRLu
Odsłon: 222