Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyk francuskiej kuchni, czyli tarta lotaryńska, to świetny pomysł na kolację z aifryera dla dwojga.
forma na tartę 16 cm
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 139
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 749
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 139
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 749
Składniki
Przygotuj ciasto. Przesiej do misy miksera planetarnego mąkę. Dodaj pokrojone w kostkę masło, jajko, wodę i sól. Wyrób składniki hakiem na jednolite ciasto. Jeśli nie dysponujesz mikserem, zagnieć wszystkie składniki ręcznie na stolnicy.
Z gotowego ciasta uformuj kulę. Owiń folią spożywczą. Włóż na pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Wyłóż nim formę do tarty o średnicy 18 cm. Na cieście ułóż arkusz papieru do pieczenia. Wypełnij tartę suchymi ziarnami fasoli.
Umieść formę w airfryerze. Piecz przez 10 minut w 180°C. Usuń papier z ziarnami fasoli. Piecz ciasto jeszcze przez 2 minuty.
Pokrój drobno boczek. Możesz wysmażyć go na patelni lub, jeśli wolisz, włóż go w naczyniu żaroodpornym do airfryera i smaż przez 6 minut w temperaturze 180°C.
Zetrzyj ser Gruyère na tarce o dużych oczkach.
Wbij do miski 2 jajka. Dodaj obie śmietany. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą pieprzem i gałką muszkatołową.
Połącz masę jajeczno-śmietanową z serem i boczkiem. Wymieszaj. Przelej na podpieczony spód.
Wstaw formę z powrotem do airfryera. Piecz przez 30-35 minut temperaturze 160°C. W trakcie pieczenia sprawdź, czy wierzch nie rumieni się zanadto. Jeśli zacznie brązowieć, przykryj go arkuszem folii aluminiowej i kontynuuj pieczenie.
Kolacja z aifryera gotowa! Upieczoną tartę podawaj oprószoną świeżą natką pietruszki.