Do góry

Dania główne Przepis na:

Koperkowe placki ziemniaczane z kozimi tzatzikami

Koperkowe placki ziemniaczane z kozimi tzatzikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 960 Ocena: 25952

Dodano:

Odsłon: 21635

Propozycja na smaczne, delikatne i puszyste placuszki ziemniaczane z koperkiem, otulone sosem tzatziki z wyraźną nutą koziego jogurtu.

Składniki

  • KOPERKOWE PLACKI ZIEMNIACZANE:
  • 4 - 5 ziemniaków
  • 1 cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki suszonego koperku
  • pieprz czarny
  • papryka ostra mielona
  • kurkuma
  • sól morska
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • KOZIE TZATZIKI:
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 150 g koziego jogurtu naturalnego
  • 1 zielony ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól morska
  • pieprz biały
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Koperkowe placki ziemniaczane z kozimi tzatzikami

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy kozie tzatziki.

    Umytego i osuszonego ogórka (wraz ze skórką) ścieramy na tarce o grubych oczkach i odstawiamy na chwilę, aby puścił sok.

    Koperek bardzo drobno siekamy.

    Do miseczki dodajemy oba jogurty (kozi oraz grecki), oliwę z oliwek, odsączone z nadmiaru soku kawałki ogórka, posiekany koperek oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą morską oraz białym pieprzem i dokładnie mieszamy.

    Sos wstawiamy do lodówki i schładzamy. W ten sposób tzatziki nabiorą wyrazistości, a aromaty i smaki użytych składników dobrze będą ze sobą współgrać.

  2. Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę.

    Do rozdrabniacza wbijamy jajko i dodajemy pokrojone ziemniaki i cebulę oraz ząbek czosnku. Wszystko miksujemy przez około 20 sekund.

    * Miksowanie tych składników sprawi, że placki będą mięciutkie, delikatne i bardzo puszyste, dzięki odpowiedniemu rozdrobnieniu i napowietrzeniu.

  3. Następnie do powstałej masy dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz przyprawy:

    - suszony koperek,
    - szczyptę kurkumy,
    - ostrą paprykę (około 1/4 łyżeczki)
    - sól morską
    - czarny pieprz.

    Wszystko dokładnie mieszamy.

  4. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor, na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym.

  5. Po usmażeniu, placuszki odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i podajemy z wcześniej przygotowanymi kozimi tzatzikami, które podczas przygotowywania placków nabrały odpowiedniej wyrazistości.

  6. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń