Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne, delikatne i puszyste placuszki ziemniaczane z koperkiem, otulone sosem tzatziki z wyraźną nutą koziego jogurtu.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 99331
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1953
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5797
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5797
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 99331
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1953
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5797
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5797
Składniki
Na początku przygotowujemy kozie tzatziki. Umytego i osuszonego ogórka (wraz ze skórką) ścieramy na tarce o grubych oczkach i odstawiamy na chwilę, aby puścił sok. Koperek bardzo drobno siekamy. Do miseczki dodajemy oba jogurty (kozi oraz grecki), oliwę z oliwek, odsączone z nadmiaru soku kawałki ogórka, posiekany koperek oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą morską oraz białym pieprzem i dokładnie mieszamy. Sos wstawiamy do lodówki i schładzamy. W ten sposób tzatziki nabiorą wyrazistości, a aromaty i smaki użytych składników dobrze będą ze sobą współgrać.
Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę. Do rozdrabniacza wbijamy jajko i dodajemy pokrojone ziemniaki i cebulę oraz ząbek czosnku. Wszystko miksujemy przez około 20 sekund. * Miksowanie tych składników sprawi, że placki będą mięciutkie, delikatne i bardzo puszyste, dzięki odpowiedniemu rozdrobnieniu i napowietrzeniu.
Następnie do powstałej masy dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz przyprawy: - suszony koperek, - szczyptę kurkumy, - ostrą paprykę (około 1/4 łyżeczki) - sól morską - czarny pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
Placki smażymy z obu stron na złoty kolor, na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym.
Po usmażeniu, placuszki odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i podajemy z wcześniej przygotowanymi kozimi tzatzikami, które podczas przygotowywania placków nabrały odpowiedniej wyrazistości.
Życzę smacznego! :)