Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koperty z ciasta francuskiego wypełnione są zielonym farszem z cukinii i serową nutą. Dobrze doprawione smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118025
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8378
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2096
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1529
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118025
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8378
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2096
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1529
Składniki
Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach albo posiekaj w drobną kostkę. Następnie delikatnie odciśnij nadmiar wody. W misce wymieszaj startą cukinię z fetą, ricottą, drobno posiekanym czosnkiem, bazylią i natką pietruszki. Dopraw farsz odrobiną soli i pieprzu, jeśli to konieczne (feta jest już słona, więc spróbuj przed doprawieniem).
Ciasto francuskie rozwiń i podziel na kwadraty o bokach około 8-9 cm. Na środek każdego kwadratu nałóż łyżkę farszu. Złóż rogi każdego kwadratu do środka, tworząc kształt koperty. Dokładnie zlep brzegi, aby farsz nie wyciekł podczas pieczenia.
Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch każdej koperty z ciasta francuskiego. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 20 minut.