Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koperty z ciasta francuskiego wypełnione są zielonym farszem z cukinii i serową nutą. Dobrze doprawione smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44660
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182099
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 251
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44660
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182099
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 251
Składniki
Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach albo posiekaj w drobną kostkę. Następnie delikatnie odciśnij nadmiar wody. W misce wymieszaj startą cukinię z fetą, ricottą, drobno posiekanym czosnkiem, bazylią i natką pietruszki. Dopraw farsz odrobiną soli i pieprzu, jeśli to konieczne (feta jest już słona, więc spróbuj przed doprawieniem).
Ciasto francuskie rozwiń i podziel na kwadraty o bokach około 8-9 cm. Na środek każdego kwadratu nałóż łyżkę farszu. Złóż rogi każdego kwadratu do środka, tworząc kształt koperty. Dokładnie zlep brzegi, aby farsz nie wyciekł podczas pieczenia.
Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch każdej koperty z ciasta francuskiego. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 20 minut.