Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka z bakłażanów

Przepis dnia 2014-03-20
Kopytka z bakłażanów

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4544

Dodano:

Odsłon: 4230

Popularne w Polsce kopytka, ale zrobione z grillowanych bakłażanów. Podane z sosem z tuńczyka i chipsami z cebuli - rozkosz dla podniebienia i samo zdrowie!

Składniki

  • 2 bakłażany (ok. 60 dag)
  • półtorej szklanki mąki
  • niepełna szklanka tartej bułki
  • jajko
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • ok. 30 dag pomidorów koktajlowych (lub puszka pomidorów w zalewie)
  • duża czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • tymianek
  • puszka dobrego tuńczyka w sosie własnym - ok. 15 dag
  • pół szklanki mleka
  • trochę (pół szklanki) oleju do głębokiego smażenia.
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kopytka z bakłażanów

Przygotowanie

  1. Bakłażany umyj i cienko obierz ze skórki. Część skórki potnij na cienkie paski i zostaw do dekoracji.
    Obrane bakłażany pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 - 2 cm, posyp solą i odstaw, aby puściły sok.

  2. Nagrzej piekarnik do 150 stopni i grilluj osuszone plastry bakłażana ok. 40 - 45 minut.
    Jeszcze ciepłe zmiksuj w malakserze.
    Przełóż do miski i wystudź.

  3. Do wystudzonych bakłażanów dodaj mąkę, jajko, tartą bułkę i 2 łyżki oliwy.
    Wyrób ciasto. Uważaj z dodawaniem mąki i tartej bułki - nie wsypuj wszystkiego na raz, ale dodawaj stopniowo ile ciasto przyjmie. Zależy to o ilości i stopnia wilgotności bakłażanów. Ciasto nie może być zbyt twarde.
    Utocz z ciasta wałeczki o średnicy ok. 2 - 2,5 cm i pokrój je na 2 - centymetrowe kawałki.

  4. Rozgrzej na patelni resztę oliwy, wrzuć listki tymianku i zgnieciony czosnek.
    Smaż, aż czosnek zbrązowieje, następnie go wyrzuć.

  5. Włóż odsączonego z zalewy tuńczyka.
    Podsmaż dość mocno, cały czas mieszając.
    W razie, gdyby był bardzo suchy - dodaj jeszcze oliwy.

  6. Dołóż pokrojone w ćwiartki pomidory i smaż jeszcze ok. 5 minut.
    Zdejmij z ognia i trzymaj w cieple.
    Cebulę pokrój w plasterki, podziel je na poszczególne krążki i zamocz na chwilę w mleku.
    Odsącz na bibule.
    W rondelku rozgrzej olej i usmaż w nim osączone krążki cebuli oraz przygotowane skórki z bakłażana.

  7. Kopytka wrzuć na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia.
    Podawaj odsączone, polane sosem z tuńczyka i z chipsami z cebuli.
    Udekoruj zieleniną i paskami skórki z bakłażana.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 18 marca 2014 Przepis super. A ile kopytek wyszło Ci z dwóch bakłażanów, tak mniej więcej oczywiście? Odpowiedzi: 2 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń