Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4706
Dodano: 18.03.2014
Odsłon: 4523
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Bakłażany umyj i cienko obierz ze skórki. Część skórki potnij na cienkie paski i zostaw do dekoracji.
Obrane bakłażany pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 - 2 cm, posyp solą i odstaw, aby puściły sok.
Nagrzej piekarnik do 150 stopni i grilluj osuszone plastry bakłażana ok. 40 - 45 minut.
Jeszcze ciepłe zmiksuj w malakserze.
Przełóż do miski i wystudź.
Do wystudzonych bakłażanów dodaj mąkę, jajko, tartą bułkę i 2 łyżki oliwy.
Wyrób ciasto. Uważaj z dodawaniem mąki i tartej bułki - nie wsypuj wszystkiego na raz, ale dodawaj stopniowo ile ciasto przyjmie. Zależy to o ilości i stopnia wilgotności bakłażanów. Ciasto nie może być zbyt twarde.
Utocz z ciasta wałeczki o średnicy ok. 2 - 2,5 cm i pokrój je na 2 - centymetrowe kawałki.
Rozgrzej na patelni resztę oliwy, wrzuć listki tymianku i zgnieciony czosnek.
Smaż, aż czosnek zbrązowieje, następnie go wyrzuć.
Włóż odsączonego z zalewy tuńczyka.
Podsmaż dość mocno, cały czas mieszając.
W razie, gdyby był bardzo suchy - dodaj jeszcze oliwy.
Dołóż pokrojone w ćwiartki pomidory i smaż jeszcze ok. 5 minut.
Zdejmij z ognia i trzymaj w cieple.
Cebulę pokrój w plasterki, podziel je na poszczególne krążki i zamocz na chwilę w mleku.
Odsącz na bibule.
W rondelku rozgrzej olej i usmaż w nim osączone krążki cebuli oraz przygotowane skórki z bakłażana.
Kopytka wrzuć na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia.
Podawaj odsączone, polane sosem z tuńczyka i z chipsami z cebuli.
Udekoruj zieleniną i paskami skórki z bakłażana.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

BEATA1978 18 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Przepis super. A ile kopytek wyszło Ci z dwóch bakłażanów, tak mniej więcej oczywiście? Odpowiedzi: 2 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz