Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popularne w Polsce kopytka, ale zrobione z grillowanych bakłażanów. Podane z sosem z tuńczyka i chipsami z cebuli - rozkosz dla podniebienia i samo zdrowie!
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 3199
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 86
Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :) W internecie wszędzie pokazywał mi...
Odsłon: 149
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 3199
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 86
Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :) W internecie wszędzie pokazywał mi...
Odsłon: 149
Składniki
Bakłażany umyj i cienko obierz ze skórki. Część skórki potnij na cienkie paski i zostaw do dekoracji. Obrane bakłażany pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 - 2 cm, posyp solą i odstaw, aby puściły sok.
Nagrzej piekarnik do 150 stopni i grilluj osuszone plastry bakłażana ok. 40 - 45 minut. Jeszcze ciepłe zmiksuj w malakserze. Przełóż do miski i wystudź.
Do wystudzonych bakłażanów dodaj mąkę, jajko, tartą bułkę i 2 łyżki oliwy. Wyrób ciasto. Uważaj z dodawaniem mąki i tartej bułki - nie wsypuj wszystkiego na raz, ale dodawaj stopniowo ile ciasto przyjmie. Zależy to o ilości i stopnia wilgotności bakłażanów. Ciasto nie może być zbyt twarde. Utocz z ciasta wałeczki o średnicy ok. 2 - 2,5 cm i pokrój je na 2 - centymetrowe kawałki.
Rozgrzej na patelni resztę oliwy, wrzuć listki tymianku i zgnieciony czosnek. Smaż, aż czosnek zbrązowieje, następnie go wyrzuć.
Włóż odsączonego z zalewy tuńczyka. Podsmaż dość mocno, cały czas mieszając. W razie, gdyby był bardzo suchy - dodaj jeszcze oliwy.
Dołóż pokrojone w ćwiartki pomidory i smaż jeszcze ok. 5 minut. Zdejmij z ognia i trzymaj w cieple. Cebulę pokrój w plasterki, podziel je na poszczególne krążki i zamocz na chwilę w mleku. Odsącz na bibule. W rondelku rozgrzej olej i usmaż w nim osączone krążki cebuli oraz przygotowane skórki z bakłażana.
Kopytka wrzuć na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia. Podawaj odsączone, polane sosem z tuńczyka i z chipsami z cebuli. Udekoruj zieleniną i paskami skórki z bakłażana.