Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki warzywne to aromatyczna, chrupiąca i pyszna przekąska dla dzieci i dorosłych. Możesz jeść je samodzielnie lub w towarzystwie surówki, ulubionego sosu lub wykorzystać jako składnik wegetariańskich burgerów.
Ugotuj obrane ziemniaki i marchewkę do miękkości. Możesz wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia. Oddziel różyczki brokułu i także ugotuj na półtwardo. Na łyżce masła lub oleju podsmaż poszatkowaną w drobną kostkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj. Podgrzane przyprawy i zioła pod wpływem ciepła lepiej wydobędą swój wspaniały aromat.
Wrzuć ugotowane ziemniaki, marchewki, brokuł, groszek z puszki (jeśli używasz surowego, ugotuj go wcześniej razem z brokułem), cebulę i czosnek z przyprawami wrzuć do malaksera lub wysokiego naczynia i zblenduj. Jeśli nie chcesz uzyskać gładkiej pasty, zmiel składniki tak, by fragmenty warzyw pozostały widoczne. Dodaj jajko oraz mąkę, dopraw solą i pieprzem i jeszcze raz wymieszaj.
Z masy ziemniaczano-warzywnej formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczaj je i wyrabiaj zgrabne kotleciki. Rozgrzej patelnię i wlej nieco tłuszczu. Układaj kotlety pojedynczo na patelni tak, aby się nie stykały. Smaż z każdej strony do uzyskania złocistobrązowego koloru i odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym (papier wchłonie nadmiar tłuszczu).
Podawaj od razu gorące z ketchupem, dipem lub chutneyem.
Przepyszne kotleciki wołowe, idealne jako przystawka albo danie główne.
Odsłon: 14075
Pyszne, szybkie w przygotowaniu kotleciki. Takie resztkowe, gdyż można wykorz...
Odsłon: 350
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 16
Ja dziś miałem jeszcze ochotę na jakiś orzeźwiający napój. Jest nim lemoniada...
Odsłon: 43
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 16
Ja dziś miałem jeszcze ochotę na jakiś orzeźwiający napój. Jest nim lemoniada...
Odsłon: 43
Składniki
Ugotuj obrane ziemniaki i marchewkę do miękkości. Możesz wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia. Oddziel różyczki brokułu i także ugotuj na półtwardo. Na łyżce masła lub oleju podsmaż poszatkowaną w drobną kostkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj. Podgrzane przyprawy i zioła pod wpływem ciepła lepiej wydobędą swój wspaniały aromat.
Wrzuć ugotowane ziemniaki, marchewki, brokuł, groszek z puszki (jeśli używasz surowego, ugotuj go wcześniej razem z brokułem), cebulę i czosnek z przyprawami wrzuć do malaksera lub wysokiego naczynia i zblenduj. Jeśli nie chcesz uzyskać gładkiej pasty, zmiel składniki tak, by fragmenty warzyw pozostały widoczne. Dodaj jajko oraz mąkę, dopraw solą i pieprzem i jeszcze raz wymieszaj.
Z masy ziemniaczano-warzywnej formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczaj je i wyrabiaj zgrabne kotleciki. Rozgrzej patelnię i wlej nieco tłuszczu. Układaj kotlety pojedynczo na patelni tak, aby się nie stykały. Smaż z każdej strony do uzyskania złocistobrązowego koloru i odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym (papier wchłonie nadmiar tłuszczu). Podawaj od razu gorące z ketchupem, dipem lub chutneyem.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Filet z piersi indyka gotowany w majonezie - domowa wędlina
Dania główne
Oładki galicyjskie
Dania główne
Makaron cacio e pepe
Dania główne
Karkówka inaczej
Filet z piersi indyka gotowany w majonezie - domowa wędlina
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 16
Oładki galicyjskie
Okładki to małe smażone placuszki, w zależności od regionu przygotowywane z r...
Odsłon: 132