Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlet z piersi kurczaka " brojler ".

Kotlet z piersi kurczaka  brojler .

Autor:

Przepisów i artykułów: 531 Ocena: 2918

Dodano:

Odsłon: 11187

Przygotowując dzisiejszy obiad nawet nie pomyślałam że z kotleta może wyjść takie cudo ni to mysz ni wiewiórka ? Sami oceńcie ja się po prostu śmieję że z jedzenia mogą wychodzić takie cuda. Ha ha może to będzie hit internetu co wy na to? Proszę o komentarze co wam przypomina ten kawałek kotleta? Fajnie będzie się pośmiać razem, w tym trudnym czasie nic innego nie pozostało jak się pośmiać, ale jestem pełna nadziei że jeszcze wszystko będzie dobrze.

Składniki

  • 850 g piersi z kurczaka (mam swojskie z kury brojler),
  • 5 jajek,
  • bułka tarta sucha,
  • sól,
  • olej do smażenia lub smalec.
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kotlet z piersi kurczaka " brojler ".

Przygotowanie

  1. Przygotować pierś z kurczaka, pokroić wzdłuż na cienkie kotlety (mi wyszło 10 sporych kotletów). Ja wiem że każdy potrafi usmażyć kotlety ale mimo to podzielę się z wami przepisem.

  2. Jak już mamy przygotowane mięso na kotlety, wtedy każdy kawałek osobno ubić tłuczkiem do kotletów ( ja przygotowane mięso wkładam do woreczka i wtedy ubijam, nie rozpryskuje się po desce ). Ubite kotlety posolić przed samym smażeniem.

  3. Gdy posolimy już kawałki kotletów, przygotować jajka roztrzepać je za pomocą widelca z odrobiną przyprawy z dodatkiem soli oraz przygotować bułkę tartą. Na patelnię wlać olej lub roztopić smalec ( ja osobiście kotlet z kurczaka wolę smażony na oleju ), zamoczyć kotlet w roztrzepanym jajku następnie w bułce i smażyć z obu stron na złoty kolor ( nie dolewać oleju w czasie smażenia się kotletów ). Usmażone kotlety wyłożyć na talerz.

  4. Obiad raczej niedzielny ale ja nie zwracam na to uwagi i robię kiedy najdzie nas ochota, a że mam swojskie zamrożone wyciągam dnia poprzedniego i wtedy działam. Obiad dziś podałam z ziemniakami i tłuszczem z kotletów oraz surówka z kapusty pekińskiej, pomidora, ogórka i rzodkiewki ze śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń