Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety diakona to proste i szybkie danie, które praktycznie robi się samo! Nie ma tu mowy o nudnym kurczaku bez smaku. Dodatek soczystych pomidorów malinowych oraz słonego i kremowego sera mozzarella sprawia, że całość od razu zniknie ze wszystkich talerzy, nawet w przypadku największych niejadków.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7293
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2746
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20283
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 597
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7293
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2746
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20283
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 597
Składniki
Kurczaka umyj i dobrze osusz papierowymi ręcznikami. Odetnij wszystkie błonki. Duże piersi podziel poziomo na pół. Lekko rozbij mięso ręką. Naczynie żaroodporne lub żeliwną patelnię wysmaruj oliwą. Umieść w niej kurczaka tak, by poszczególne piersi nie nachodziły na siebie.
Mięso posyp równomiernie wszystkimi przyprawami, a następnie skrop go octem i posyp brązowym cukrem. Na wierzchu każdej piersi połóż po plasterku pomidora. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 220 st. Celsjusza. Piecz danie przez 20-25 minut, do całkowitego ugotowania. Czas pieczenia zależy od grubości mięsa.
Po tym czasie na każdym plasterku pomidora połóż po plasterku sera mozzarella. Wstaw naczynie ponownie do piekarnika i ustaw tryb grillowania na ok. 5 minut, do ładnego zarumienienia sera. Kotlety diakona wyjmij z pieca i lekko przestudź przed podaniem. Serwuj posypane natką pietruszki, z ulubionym dodatkiem skrobiowym i lekką surówką.