Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli planujesz pyszny obiad na niedzielę, zamiast tradycyjnych schabowych, wypróbuj ten przepis. Delikatne mięsko i chrupiąca panierka zachwycą podniebienia całej rodziny. Aby uzyskać pełny efekt, podawaj kotlety na niedzielę z zapiekanymi pod beszamelem brokułami i białym ryżem ugotowanym na sypko lub ziemniaczanym puree. Ostudzone i przechowane w lodówce kotlety możesz wykorzystać na drugi dzień jako lunch do pracy. Wystarczy, że pokroisz je w paski, dodasz do sałatki i polejesz ulubionym sosem.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 412
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 760
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 368
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 412
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 760
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 368
Składniki
Mięso z kurczaka umyj, osusz i podziel, aby uzyskać 4 części. Natrzyj solą i pieprzem z obydwu stron. Przygotuj trzy miseczki. Do jednej wsyp mąkę, do drugiej jajko, mleko, czosnek, ¾ łyżeczki soli i słodką paprykę w proszku, a następnie roztrzep widelcem. Do trzeciej miseczki wsyp bułkę tartą, płatki papryki i olej, po czym wymieszaj.
Zacznij pracę od obtaczania kurczaka w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a następnie zanurz w misce z bułką tartą. Delikatnie dociskaj, aby panierka przykleiła się do mięsa.
Poszczególne filety z kurczaka układaj na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstaw do pieca nagrzanego do 200°C. Po 15 minutach przewróć kotlety na drugą stronę i trzymaj w piecu kolejne 10 minut. Jeśli panierka zbyt mocno się przypieka, zredukuj temperaturę do 180°C.
Po upieczeniu wyjmij kotlety z piekarnika, odczekaj około 5 minut i pokrój je w paski. Podawaj od razu z ulubionymi dodatkami.