Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety warzywne to świetna propozycja dla osób na diecie wegetariańskiej. Całość jest aromatyczna, pyszna i rozpływająca się w ustach, z lekko chrupiącą panierką migdałową.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1672
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1465
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1466
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1658
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1672
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1465
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1466
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1658
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie i rozgnieć tłuczkiem na gładkie puree. Alternatywnie możesz też użyć ziemniaków z wczorajszego obiadu.
Marchewkę także ugotuj lub upiecz do miękkości, a następnie rozgnieć widelcem.
Ciecierzycę odsącz z zalewy i rozgnieć widelcem na gładką masę.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ją lekko na patelni, na niewielkiej ilości oleju, do zeszklenia.
Wszystkie warzywa przenieś do miski i wymieszaj wstępnie ze sobą. Dodaj przyprawy, jajko i mąkę ziemniaczaną. Natkę pietruszki drobno poszatkuj i także dołóż do masy.
Wymieszaj masę rękoma aż będzie zwarta i łatwo formowalna. Uformuj owalne lub okrągłe, lekko spłaszczone kotlety.
Przygotuj panierkę. W misce wymieszaj bułkę tartą, siekane płatki migdałów i sezam. W drugim talerzu rozbełtaj jajko.
Każdy kotlet warzywny obtaczaj w roztrzepanym jajku, a następnie dokładnie panieruj w mieszance bułki tartej i migdałów, mocno dociskając.
Układaj kotlety na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, skrop je lekko oliwą z oliwek i wstaw do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 15-20 minut, obracając w połowie pieczenia, aż będą chrupiące.
Podawaj na ciepło, najlepiej z lekką surówką czy sałatką.