Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety warzywne to świetna propozycja dla osób na diecie wegetariańskiej. Całość jest aromatyczna, pyszna i rozpływająca się w ustach, z lekko chrupiącą panierką migdałową.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10824
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6219
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5378
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13136
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4873
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10824
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6219
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5378
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13136
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4873
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie i rozgnieć tłuczkiem na gładkie puree. Alternatywnie możesz też użyć ziemniaków z wczorajszego obiadu.
Marchewkę także ugotuj lub upiecz do miękkości, a następnie rozgnieć widelcem.
Ciecierzycę odsącz z zalewy i rozgnieć widelcem na gładką masę.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ją lekko na patelni, na niewielkiej ilości oleju, do zeszklenia.
Wszystkie warzywa przenieś do miski i wymieszaj wstępnie ze sobą. Dodaj przyprawy, jajko i mąkę ziemniaczaną. Natkę pietruszki drobno poszatkuj i także dołóż do masy.
Wymieszaj masę rękoma aż będzie zwarta i łatwo formowalna. Uformuj owalne lub okrągłe, lekko spłaszczone kotlety.
Przygotuj panierkę. W misce wymieszaj bułkę tartą, siekane płatki migdałów i sezam. W drugim talerzu rozbełtaj jajko.
Każdy kotlet warzywny obtaczaj w roztrzepanym jajku, a następnie dokładnie panieruj w mieszance bułki tartej i migdałów, mocno dociskając.
Układaj kotlety na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, skrop je lekko oliwą z oliwek i wstaw do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 15-20 minut, obracając w połowie pieczenia, aż będą chrupiące.
Podawaj na ciepło, najlepiej z lekką surówką czy sałatką.