Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z dyni to pyszne danie wegańskie, które choć może nie przypomina zwykłych mielonych, to będzie ciekawą alternatywą dla placków ziemniaczanych czy cukiniowych. Całość jest lekko słodka, ale z pikantną nutą chili i świeżą ziołowością kolendry.
Patelnia, miska, nóż, deska do krojenia
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 912
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4547
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1163
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 522
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 912
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4547
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1163
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 522
Składniki
Z dyni wyjmij pestki i włóknisty miąższ. Obierz ją, a to co pozostanie zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Odstaw.
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Rozgnieć je tłuczkiem do uzyskania jednolitego puree.
Czosnek, imbir i papryczkę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj te składniki i smaż je przez kilka sekund. Następnie posiekaj cebulę i także dołóż ją na patelnię. Smaż całość przez 2-3 minuty.
Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj ją na patelnię. Smaż całość przez kolejne 3-4 minuty. Dopraw mieszankę do smaku solą, chili i kurkumą. Wymieszaj.
Na patelnię dodaj dynię i gotuj wszystko przez 1-2 minuty. Zdejmij całość z ognia i odstaw do przestudzenia.
Dodaj do mieszanki puree ziemniaczane. Wymieszaj, a następnie dosyp obu rodzajów mąki i ponownie wymieszaj.
Kolendrę posiekaj i dodaj do masy. Wymieszaj.
Z masy uformuj płaskie kotlety o dowolnym kształcie. Panieruj je z obu stron w kaszy manny.
Na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Kładź kotlety z dyni na tłuszczu i smaż je przez 1-2 minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. Gotowe odkładaj na papierowych ręcznikach.
Kotlety podawaj na ciepło, z lekką surówką.