Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z soczewicy czerwonej to obiad, który ucieszy każdego. Są jarskie, więc możesz podać je wegetarianom. Wystarczy połączyć składniki i podać danie w towarzystwie sosu majonezowego lub śmietanowego. Tak smakuje jeszcze lepiej. Warto pamiętać, że kotlety z soczewicy czerwonej to źródło dużej liczby witamin z grupy B, ale też witaminy K. Są skarbnicą magnezu, żelaza, cynku, potasu, manganu i miedzi. Jeśli skarżysz się na niedobory tych składników, śmiało postaw na taki apetyczny obiad.
Blender ręczny lub kielichowy
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1203
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 149
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 466
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1203
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 149
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 466
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Kuskus i soczewicę ugotuj według wskazówek producenta, a potem dokładnie odcedź. W międzyczasie umyj natkę pietruszki i oberwij listki.
Obierz czosnek. Cebulę obierz i pokrój na pióra. Marchewki obierz, umyj i pokrój na małe kawałki. Wszystko wrzuć do blendera i rozdrobnij na gęstą masę.
Pokrój bułkę na mniejsze kawałki. Zmiksuj w rozdrabniaczu, aby przybrała formę bułki tartej. Wsyp sól, pieprz, chili i natkę pietruszki - zmiksuj tylko do połączenia.
Do dużej miski przełóż masę warzywną, kuskus, soczewicę i bułkę tartą z przyprawami. Przemieszaj dobrze i odłóż na kilka minut, aby smaki się ze sobą połączyły.
Zwilż dłonie i uformuj ok. 12 kotletów. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z soczewicy czerwonej na złotobrązowy kolor. Każdy gotowy przełóż na ręcznik papierowy. Podawaj z ulubionym sosem lub świeżą sałatą.