Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z soczewicy czerwonej to obiad, który ucieszy każdego. Są jarskie, więc możesz podać je wegetarianom. Wystarczy połączyć składniki i podać danie w towarzystwie sosu majonezowego lub śmietanowego. Tak smakuje jeszcze lepiej. Warto pamiętać, że kotlety z soczewicy czerwonej to źródło dużej liczby witamin z grupy B, ale też witaminy K. Są skarbnicą magnezu, żelaza, cynku, potasu, manganu i miedzi. Jeśli skarżysz się na niedobory tych składników, śmiało postaw na taki apetyczny obiad.
Blender ręczny lub kielichowy
Takiego hamburgera jadłam w McDonald , spróbowałam przygotować takie w domu....
Odsłon: 105
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 306
Takiego hamburgera jadłam w McDonald , spróbowałam przygotować takie w domu....
Odsłon: 105
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 306
Składniki
Kuskus i soczewicę ugotuj według wskazówek producenta, a potem dokładnie odcedź. W międzyczasie umyj natkę pietruszki i oberwij listki.
Obierz czosnek. Cebulę obierz i pokrój na pióra. Marchewki obierz, umyj i pokrój na małe kawałki. Wszystko wrzuć do blendera i rozdrobnij na gęstą masę.
Pokrój bułkę na mniejsze kawałki. Zmiksuj w rozdrabniaczu, aby przybrała formę bułki tartej. Wsyp sól, pieprz, chili i natkę pietruszki - zmiksuj tylko do połączenia.
Do dużej miski przełóż masę warzywną, kuskus, soczewicę i bułkę tartą z przyprawami. Przemieszaj dobrze i odłóż na kilka minut, aby smaki się ze sobą połączyły.
Zwilż dłonie i uformuj ok. 12 kotletów. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z soczewicy czerwonej na złotobrązowy kolor. Każdy gotowy przełóż na ręcznik papierowy. Podawaj z ulubionym sosem lub świeżą sałatą.