Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kresowiaki, czyli kotlety ziemniaczane wypełnione po brzegi farszem z twarogu i podsmażonej cebulki. Proste, jarskie danie na każdą kieszeń. Idealne na sycący, postny obiad. Świetnie smakują podawane z sosem jogurtowym lub ulubioną surówką.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 191
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 190
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 191
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 190
Składniki
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę. Wbij jedno całe jajko, dodaj mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Składniki dopraw solą. Masę na kresowaniaki wyrabiaj dłońmi.
W osobnej misce przygotuj farsz do jarskich kotletów. Twaróg rozgnieć widelcem. Wbij jedno całe jajko. Cebulę pokrój w kostkę podsmaż na oleju na złoty kolor i dodaj do miski z twarogiem. Składniki na farsz dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj.
Dłonie oprósz mąką. Odrywaj po kawałku ziemniaczanej masy, formuj z niej okrągłe placki. Na środek każdego placka połóż po 2-3 łyżki nadzienia. Brzegi zlep ze sobą, tak aby szczelnie zamknąć farsz w środku.
Przygotuj sos jogurtowy. Natkę pietruszki i szczypiorek drobno poszatkuj. Do miski przełóż jogurt naturalny, dodaj oliwę, zioła i przyprawy. Składniki wymieszaj.
Kresowiaki smaż na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor z dwóch stron. Jarskie kotlety serwuj w towarzystwie sosu jogurtowego.