Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grillowane krewetki to doskonały wybór na smakowitą kolację lub wyjątkową przystawkę. Marynowane w pikantnej mieszance na bazie oliwy, cytryny, czosnku i sosu chili krewetki nabierają wyrazistego charakteru i głębi smaku. Krewetki możesz grillować, usmażyć na patelni lub we frytownicy - w każdej postaci zachowują soczystość i delikatność. Serwuj je z ryżem basmati jako danie obiadowe, z chrupiącą czosnkową bagietką jako lekką przekąskę bądź dorzuć do ulubionej sałatki ze świeżych warzyw.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1462
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1644
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 60
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1462
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1644
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 60
Składniki
Przed przystąpieniem do pracy musisz najpierw rozmrozić krewetki. Są na to dwa sposoby. Włóż krewetki do lodówki i zostaw na noc albo przełóż je do woreczka strunowego, zamknij i umieść w misce z zimną wodą. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 20 minut, aż się rozmrożą. Po czym wyjmij je, opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. W tym samym czasie namocz patyczki do szaszłyków w wodzie. Powinny tam spędzić ok. 30 minut, a dzięki temu nie będą się paliły podczas grillowania.
W miseczce wymieszaj oliwę, sos chili, sos sojowy, sok z cytryny z drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem i mieloną papryką. Odlej ok. ¼ marynaty i zostaw na później. Krewetki włóż do miseczki lub do nowego worka strunowego, wlej marynatę i wymieszaj, aby równo pokryły się marynatą. Włóż worek lub miskę do lodówki i zostaw na 20-30 minut. Pamiętaj, że krewetek nie powinno się marynować dłużej niż godzinę.
Gotowe krewetki wyjmij z worka, wbij na namoczone patyczki do szaszłyków i połóż na grillu. W tracie grillowania posmaruj krewetki pozostałą marynatą, po czym odwróć na drugą stronę i posmaruj ponownie. Krewetki będą gotowe, gdy zmienią kolor na różowy i zwiną się podkręcając ogonki. Jeśli nie masz możliwość, aby użyć klasycznego grilla, możesz usmażyć krewetki na patelni (2-3 minuty z każdej strony) lub upiec je w piekarniku.
Gotowe krewetki przełóż na talerz, posyp ulubioną zieleniną (koperkiem, natką pietruszki lub kolendrą) i skrop sokiem z cytryny. Podawaj na ciepło.