Do góry

Dania główne Przepis na:

Krewetki na chrupiących plackach z cukinii

Krewetki na chrupiących plackach z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 192

Dodano:

Odsłon: 664

Rozpływające się w ustach, chrupiące placki z cukinii podane z soczystymi krewetkami i pysznym, śmietanowym sosem.

Składniki

  • PLACKI Z CUKINII:
  • mąka pszenna - 100g
  • skrobia kukurydziana - 1 łyżka
  • cukinia - 2 sztuki
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 4 łyżki
  • parmezan - 1/2 szklanki
  • cebula - 1 sztuka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • ostra papryka - 1/2 łyżeczki
  • KREWETKI:
  • krewetki tygrysie (około 6 sztuk na osobę)
  • sos sojowy, olej, chilli do marynaty
  • natka pietruszki - kilka gałązek
  • masło (tyle, żeby krewetki były w nim zanurzone)
  • SOS CZOSNKOWY:
  • śmietana - 4 łyżki
  • czosnek - 3 ząbki
  • ogórki kiszone - 2 sztuki
  • sól, pieprz - według uznania
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Krewetki na chrupiących plackach z cukinii

Przygotowanie

  1. PLACKI Z CUKINII:

    Do miski wsyp mąkę i wymieszaj ją ze skrobią ziemniaczaną. Następnie wlej mleko, dodaj jajka i wymieszaj aż powstanie gładkie ciasto. Dwie średniej wielkości cukinie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i dołóż do cukinii. Dodaj starty parmezan i wszystko wymieszaj. Dopraw przed samym smażeniem. Powstałe ciasto może wydawać się za bardzo wodniste, ale nie ma się czym martwić - będzie chrupiące i pyszne. Nakładać łyżką na rozgrzany olej (ja wolę smażyć na większym ogniu, żeby placki nie nasiąknęły za mocno tłuszczem. Trzeba jednak uważać, żeby się nie spaliły!) i smażyć z dwóch stron, aż będą zarumienione. Gotowe placki odkładać na (najlepiej ciepły) talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar oleju.

  2. KREWETKI:

    Krewetki wcześniej należy zamarynować w odrobinie sosu sojowego, oleju i chilli. Pod koniec smażenia placków można zacząć przygotowywać krewetki. Najpierw należy roztopić na patelni masło (sporo masła!) i dodać do niego krewetki. Krewetki trzymać przez chwilę na patelni(około minuty) i dodać posiekaną natkę pietruszki. W miarę możliwości krewetki poobracać na drugą stronę i czekać aż ogonki zróżowieją - wtedy krewetki są gotowe do nałożenia na talerz.

  3. SOS CZOSNKOWY:

    Placki z cukinii i krewetki idealnie komponują się z sosem czosnkowym. Kilka łyżek śmietany wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Jeśli sos jest za gęsty - można rozrzedzić go odrobiną wody. Ja do sosu dodałam również dwa starte kiszone ogórki, które dodały trochę kwasowości i wzbogaciły smak sosu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń