Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływające się w ustach, chrupiące placki z cukinii podane z soczystymi krewetkami i pysznym, śmietanowym sosem.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 753
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5458
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9280
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 156
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 103
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 753
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5458
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9280
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 156
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 103
Składniki
PLACKI Z CUKINII: Do miski wsyp mąkę i wymieszaj ją ze skrobią ziemniaczaną. Następnie wlej mleko, dodaj jajka i wymieszaj aż powstanie gładkie ciasto. Dwie średniej wielkości cukinie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i dołóż do cukinii. Dodaj starty parmezan i wszystko wymieszaj. Dopraw przed samym smażeniem. Powstałe ciasto może wydawać się za bardzo wodniste, ale nie ma się czym martwić - będzie chrupiące i pyszne. Nakładać łyżką na rozgrzany olej (ja wolę smażyć na większym ogniu, żeby placki nie nasiąknęły za mocno tłuszczem. Trzeba jednak uważać, żeby się nie spaliły!) i smażyć z dwóch stron, aż będą zarumienione. Gotowe placki odkładać na (najlepiej ciepły) talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar oleju.
KREWETKI: Krewetki wcześniej należy zamarynować w odrobinie sosu sojowego, oleju i chilli. Pod koniec smażenia placków można zacząć przygotowywać krewetki. Najpierw należy roztopić na patelni masło (sporo masła!) i dodać do niego krewetki. Krewetki trzymać przez chwilę na patelni(około minuty) i dodać posiekaną natkę pietruszki. W miarę możliwości krewetki poobracać na drugą stronę i czekać aż ogonki zróżowieją - wtedy krewetki są gotowe do nałożenia na talerz.
SOS CZOSNKOWY: Placki z cukinii i krewetki idealnie komponują się z sosem czosnkowym. Kilka łyżek śmietany wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Jeśli sos jest za gęsty - można rozrzedzić go odrobiną wody. Ja do sosu dodałam również dwa starte kiszone ogórki, które dodały trochę kwasowości i wzbogaciły smak sosu.