Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krokiety z młodą kapustą to sezonowa odsłona tradycyjnych krokietów z kapustą i grzybami. Gdy zostanie Ci młoda kapusta, koniecznie wykorzystaj ją do przygotowania lekkich, delikatnych w smaku i zdecydowanie mniej kwaśnych krokietów. Możesz je podać w wersji wegetariańskiej – tylko z kapustą – lub wzbogacić farsz, dodając kawałki kiełbasy. Rewelacyjne danie zero waste.
garnek, nóż, deska do krojenia, talerz, miseczka
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11488
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 65
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7858
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155037
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1094
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11488
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 65
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7858
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155037
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1094
Składniki
Kapustę obierz z zewnętrznych liści, a następnie poszatkuj. Przełóż do garnka z lekko osoloną wodą i gotuj do miękkości przez około 15 minut.
Przygotuj patelnię, na której podsmażysz cebulę z kiełbasą. Cebulę obierz z łupin i posiekaj na drobną kostkę. Kiełbasę również pokrój w drobną kostkę. Zacznij od podsmażenia kiełbasy. Smaż ją do lekkiego zarumienienia. Po czym odstaw na talerzyk. Cebulę możesz usmażyć na tej samej patelni, dodając łyżkę masła lub oleju. Smażyć do zeszklenia przez około 4 minuty. Następnie dodaj odsączoną kapustę oraz kiełbasę. Smaż do uzyskania miękkości. Dodaj drobno posiekany koperek.
Przygotuj ciasto na krokiety. Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą składniki na ciasto o gładkiej konsystencji. Na rozgrzanym oleju smaż cienkie naleśniki z obu stron.
Na gotowe naleśniki nałóż porcję farszu i zwijać formując krokiety. Boki zawiń do środka i zwiń w rulon.
W miseczce roztrzep dwa jajka. Na talerzyku rozsyp tartą bułkę. Krokiety panieruj w roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej i smaż krokiety po kilka minut z każdej strony. Odsącz tłuszcz za pomocą ręcznika papierowego.
Podawaj z sosem czosnkowym lub śmietaną. Świetnie zestawia się z surówką z marchewki.