Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kulebiak z pieczarkami to nie tylko uroczyste danie świąteczne. Możesz go zaserwować w ramach obiadu lub kolacji na ciepło. W tej wersji przygotujesz go błyskawicznie z użyciem gotowego ciasta francuskiego.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1535
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231937
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5044
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1535
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231937
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5044
Składniki
Przenieś kulebiaka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając go złączeniem do dołu. Jajko roztrzep w miseczce i posmaruj nim wierzch ciasta francuskiego. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i piecz około 20 minut.
Pieczarki oczyść i pokrój w drobną kostkę. Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach albo pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj warzywa. Smaż przez kilka minut aż zmiękną i lekko się zarumienią.
Do podsmażonych warzyw dodaj odsączoną czerwoną fasolę, oregano, suszoną natkę pietruszki i słodką paprykę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość smaż jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Posiekaj szczypiorek i dodaj na sam koniec, dokładnie mieszając.
Rozwiń ciasto francuskie na płaskiej powierzchni. Na środku rozłóż nadzienie, zostawiając brzegi ciasta wolne (około 1 cm). Zawiń ciasto wokół nadzienia, sklejając brzegi, aby kulebiak z pieczarkami był szczelnie zamknięty.