Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kulebiak z pieczarkami to nie tylko uroczyste danie świąteczne. Możesz go zaserwować w ramach obiadu lub kolacji na ciepło. W tej wersji przygotujesz go błyskawicznie z użyciem gotowego ciasta francuskiego.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 851
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 845
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 78
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 851
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 845
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 78
Składniki
Przenieś kulebiaka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając go złączeniem do dołu. Jajko roztrzep w miseczce i posmaruj nim wierzch ciasta francuskiego. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i piecz około 20 minut.
Pieczarki oczyść i pokrój w drobną kostkę. Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach albo pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj warzywa. Smaż przez kilka minut aż zmiękną i lekko się zarumienią.
Do podsmażonych warzyw dodaj odsączoną czerwoną fasolę, oregano, suszoną natkę pietruszki i słodką paprykę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość smaż jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Posiekaj szczypiorek i dodaj na sam koniec, dokładnie mieszając.
Rozwiń ciasto francuskie na płaskiej powierzchni. Na środku rozłóż nadzienie, zostawiając brzegi ciasta wolne (około 1 cm). Zawiń ciasto wokół nadzienia, sklejając brzegi, aby kulebiak z pieczarkami był szczelnie zamknięty.