Do góry

Dania główne Przepis na:

Kuleczki mięsne z makaronem

Kuleczki mięsne z makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 951 Ocena: 11500

Dodano:

Odsłon: 1917

Małe mielone kotleciki zatopione w pysznym warzywnym sosie.

Składniki

  • Składniki na kuleczki:
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • Sól
  • 1 łyżka przyprawy Gyros
  • Składniki dodatkowe:
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie makaronu rurki
  • Papryka żółta
  • Papryka czerwona
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki musztardy
  • 15 dag sera żółtego
  • Kostka rosołowa
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kuleczki mięsne z makaronem

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki na kuleczki mięsne przekładamy do miski , wyrabiamy masę mięsną. Robimy małe kuleczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C.
    2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

  2. 3. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym maśle.
    4. Do cebuli dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz w pół plasterki ogórki, dodajemy kostkę rosołową. Podlewamy ½ szklanki wody i chwilę gotujemy.
    5. Mąkę rozrabiamy z musztardą oraz śmietaną i hartując wlewamy do sosu.
    6. Następnie dodajemy starty na tarce o dużych oczkach żółty ser i mieszamy do chwili rozpuszczenia się sera.

  3. 7. Na koniec dodajemy makaron oraz mięsne kuleczki.
    8. Gotowe.
    9. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń