Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak chimichurri to mięso marynowane w mocno ziołowym sosie z natki pietruszki. Marynata jest też świetnym sosem, który nadaje żywego i świeżego smaku. Grillowane mięso jest delikatne i rozpływające się w ustach. Całość robi się szybko, jeśli pominąć czas marynowania. Będzie wspaniałym urozmaiceniem, zwłaszcza jeśli klasyczny kurczak znudził się już tobie i twojej rodzinie. Świetnie pasuje do ziemniaków, ryżu czy grillowanych warzyw.
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 37
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 331
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 30015
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9047
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 768
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 37
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 331
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 30015
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9047
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 768
Składniki
Przygotuj sos. Natkę pietruszki bardzo drobno posiekaj i włóż do miski. Czosnek posiekaj oraz rozgnieć nożem. Dołóż go do natki. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i całość bardzo dobrze wymieszaj. Miskę przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przygotuj kurczaka. Mięso oczyść i osusz papierowym ręcznikiem. Posyp kurczaka solą oraz połową przygotowanego wcześniej sosu chimichurri. Mięso dobrze natrzyj i odłóż po przykryciem do lodówki na co najmniej 15 minut, choć najlepiej będzie smakował po całej nocy marynowania.
Rozgrzej grilla lub patelnię grillową na średnim ogniu. Smaż mięso z każdej strony przez ok. 5-7 minut, kiedy temperatura wewnętrzna osiągnie 75 st. Celsjusza w najgrubszym miejscu. Gotowego kurczaka odkładaj na talerz i polewaj pozostałym sosem chimichurri. Kurczaka chimichurri podawaj od razu po przygotowaniu, z dodatkiem skrobiowym oraz ulubioną sałatką.