Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak chimichurri to mięso marynowane w mocno ziołowym sosie z natki pietruszki. Marynata jest też świetnym sosem, który nadaje żywego i świeżego smaku. Grillowane mięso jest delikatne i rozpływające się w ustach. Całość robi się szybko, jeśli pominąć czas marynowania. Będzie wspaniałym urozmaiceniem, zwłaszcza jeśli klasyczny kurczak znudził się już tobie i twojej rodzinie. Świetnie pasuje do ziemniaków, ryżu czy grillowanych warzyw.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 11465
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1013
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4318
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 867
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1122
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4075
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 11465
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1013
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4318
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 867
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1122
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4075
Składniki
Przygotuj sos. Natkę pietruszki bardzo drobno posiekaj i włóż do miski. Czosnek posiekaj oraz rozgnieć nożem. Dołóż go do natki. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i całość bardzo dobrze wymieszaj. Miskę przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przygotuj kurczaka. Mięso oczyść i osusz papierowym ręcznikiem. Posyp kurczaka solą oraz połową przygotowanego wcześniej sosu chimichurri. Mięso dobrze natrzyj i odłóż po przykryciem do lodówki na co najmniej 15 minut, choć najlepiej będzie smakował po całej nocy marynowania.
Rozgrzej grilla lub patelnię grillową na średnim ogniu. Smaż mięso z każdej strony przez ok. 5-7 minut, kiedy temperatura wewnętrzna osiągnie 75 st. Celsjusza w najgrubszym miejscu. Gotowego kurczaka odkładaj na talerz i polewaj pozostałym sosem chimichurri. Kurczaka chimichurri podawaj od razu po przygotowaniu, z dodatkiem skrobiowym oraz ulubioną sałatką.