Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na ostro! ale można też na łagodnie.
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 533
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7777
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 533
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7777
Składniki
Cebulę pokroiłam w kostkę i zaczęłam podsmażać je na dużej patelni- sosu będzie sporo więc użyłam woka. Mięso pokroiłam w paski tak jak pozostałe warzywa. Gdy cebula się zeszkliła na mniejszym ogniu podkręciłam go i przesmażyłam pierś na rumiano. Przed przysmażeniem cebuli wstawiłam ryż 1 porcja ryży i 2,5 części wody ze szczyptą soli i kurkumą dla zdrowia. Bedzie się gotował tyle ile trwa przygotowanie sosu.
Dodałam warzywa i je także przesmażyłam co i raz mieszając. Gdy wszystko się lekko przesmażyło wlałam sos pomidorowy i zmniejszyłam ogień aby warzywa z mięsem podusiły się około 10 minut dla miękkości i smaku. Dodałam też łyżkę pasty paprykowej- nawet dla mnie już było lekko pikantne wiec trzeba uważać. Polecam jakąś passatę, lub rozdrobnione pomidory z puszki. W sezonie najchętniej używam świeżych pomidorów- obranych ze skórki- na ta ilość sosu będzie potrzebny około kilogram. Z koncentratem sos jest zbyt kwaśny i mało bogaty w smaku.
W miseczce rozrobiłam 3 łyżki mąki z zimną wodą i wlałam do sosu, żeby sos zwiększył objętość i gęstość. Jeszcze szczypta ulubionych ziół, sól do smaku, pogotowałam chwilę i gotowe! Jeśli sos był zbyt kwaśny to trzeba uważać z solą- sól podbija kwaśny smak. Ewentualnie można dodać płaska łyżeczkę cukru. Smacznego :)