Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak po węgiersku

Kurczak po węgiersku

Autor:

Przepisów i artykułów: 693 Ocena: 14295

Dodano:

Odsłon: 8711

Na ostro! ale można też na łagodnie.

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kurczak po węgiersku

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroiłam w kostkę i zaczęłam podsmażać je na dużej patelni- sosu będzie sporo więc użyłam woka.

    Mięso pokroiłam w paski tak jak pozostałe warzywa.

    Gdy cebula się zeszkliła na mniejszym ogniu podkręciłam go i przesmażyłam pierś na rumiano.

    Przed przysmażeniem cebuli wstawiłam ryż 1 porcja ryży i 2,5 części wody ze szczyptą soli i kurkumą dla zdrowia. Bedzie się gotował tyle ile trwa przygotowanie sosu.

  2. Dodałam warzywa i je także przesmażyłam co i raz mieszając.

    Gdy wszystko się lekko przesmażyło wlałam sos pomidorowy i zmniejszyłam ogień aby warzywa z mięsem podusiły się około 10 minut dla miękkości i smaku.

    Dodałam też łyżkę pasty paprykowej- nawet dla mnie już było lekko pikantne wiec trzeba uważać.

    Polecam jakąś passatę, lub rozdrobnione pomidory z puszki. W sezonie najchętniej używam świeżych pomidorów- obranych ze skórki- na ta ilość sosu będzie potrzebny około kilogram. Z koncentratem sos jest zbyt kwaśny i mało bogaty w smaku.

  3. W miseczce rozrobiłam 3 łyżki mąki z zimną wodą i wlałam do sosu, żeby sos zwiększył objętość i gęstość. Jeszcze szczypta ulubionych ziół, sól do smaku, pogotowałam chwilę i gotowe!

    Jeśli sos był zbyt kwaśny to trzeba uważać z solą- sól podbija kwaśny smak. Ewentualnie można dodać płaska łyżeczkę cukru.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń