Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli wykwintna i prosta w przygotowaniu klasyka, która zawsze imponuje gościom
Smaki Grecji!
Odsłon: 97
Smaki Grecji!
Odsłon: 97
Składniki
piersi z kurczaka (wybieramy niezbyt duże) oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na kilka minut, cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki
na patelni (wybieramy taką z grubym dnem i przykryciem) rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka na średnim ogniu, aż się zrumieni, po ok 7 min z każdej strony, gotowe filety przekładamy na talerz
na patelnię, na której smażył się kurczak wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy chwilę dokładnie mieszając (aż rozpuści się osad po smażeniu kurczaka), a potem dodajemy grzyby i smażymy, aż odparuje cały płyn
teraz na patelnię wlewamy wino, zwiększamy ogień i dusimy, aż odparuje większość płynu, po czym zmniejszamy ogień do minimum, dolewamy śmietanę, mieszamy dokładnie cały sos i doprawiamy solą oraz pieprzem
filety z kurczaka przekładamy do sosu, przykrywamy patelnię i na małym ogniu dusimy jeszcze 10 min, no i gotowe, przed podaniem posypujemy danie posiekaną natką pietruszki, smacznego ;-)