Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz hinduską kuchnię, ten przepis jest dla Ciebie. Lekko pikantny kurczak w kremowym i aromatycznym sosie curry. Potrawa jest niezwykle prosta i w miarę szybka do przygotowania. W przepisie użyliśmy mleczka kokosowego, jednak jeśli za nim nie przepadasz, wybierz śmietanę 18%, sos wyjdzie równie smaczny.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7039
Polecam.
Odsłon: 158
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5403
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2661
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7039
Polecam.
Odsłon: 158
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5403
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2661
Składniki
Kurczaka potnij na mniejsze kawałki.
W większej misce wymieszaj 1 łyżkę oliwy wraz z przyprawą curry, kurkumą, solą, pieprzem i słodką papryką. Do zmieszanych przypraw dodaj mięso. Całość wymieszaj, tak, aby każdy kawałek kurczaka był w nich obtoczony.
Cebulę pokrój w piórka, a paprykę w niewielkie paski.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż mięso. Gdy się zarumieni, przełóż na talerz.
Na tę samą patelnię wrzuć pokrojoną cebulę, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce korzeń imbiru. Całość smaż 2- 3 minuty. Po czym wlej ciepły bulion, doprowadź do wrzenia.
Do warzyw i bulionu dodaj mięso, całość gotuj jeszcze przez 4 minuty. Następnie wlej mleczko kokosowe, dodaj 1 łyżkę mąki i energicznie mieszaj, do momentu, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
Kurczaka w sosie curry podawaj z ryżem.