Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten kurczak w kremowym sosie jest tak smaczny, że możesz jeść go codziennie, zmieniając jedynie dodatki. Sprawdzi się puree ziemniaczane, gotowane ziemniaki, makaron, ryż lub kasza. Na wyjątkowość dania składa się soczyste mięso z kurczaka, aromatyczne grzyby i kremowy sos. W wersji codziennej użyj pieczarek, a na świątecznym stole zaserwuj potrawkę z grzybami leśnymi. Kluczem do esencjonalności sosu jest przygotowanie go na bazie bulionu wołowego i dodanie odrobiny wytrawnego wina.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7035
Polecam.
Odsłon: 153
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5394
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2642
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7035
Polecam.
Odsłon: 153
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5394
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2642
Składniki
Oczyść grzyby, odetnij fragmenty trzonków z ziemią i pokrój czyste grzyby w plasterki. Umyj mięso i osusz ręcznikiem papierowym, następnie pokrój na mniejsze płaty. Możesz też lekko ubić mięso tłuczkiem.
Na patelni rozpuść masło z 1 łyżką oliwy i krótko podsmaż grzyby. Możesz robić to partiami, aby grzyby zachowały jędrność i nie gotowały się na przepełnionej patelni.
Następnie odłóż na talerz. Kurczaka natrzyj solą i czarnym pieprzem, obtocz w mące i strzep jej nadmiar. Obsmaż kurczaka z dwóch stron na tej samej patelni, na której smażyły się grzyby. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy. Kurczak powinien wyjść złocisty.
Gotowe fragmenty mięsa zdejmij z patelni i odłóż. Na pustą patelnię wlej wino i dorzuć drobno posiekany czosnek.
Drewnianą lub silikonową szpatułką zeskrob brązowe fragmenty z dna, po czym pozwól sosowi się zredukować. W międzyczasie dokładnie połącz bulion wołowy z sosem sojowym, cebulką w proszku, musztardą i tymiankiem, po czym wlej mieszaninę na patelnię.
Doprowadź sos do wrzenia i pozwól, aby gotował się około 10 minut. W słoiku wymieszaj mąkę z 3 łyżkami zimnej wody i porządnie wstrząśnij do połączenia.
Wlej odrobinę sosu do słoika, ponownie wstrząśnij i małą strużką wlewaj na patelnię, nieprzerwanie mieszając sos. Na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj. Na patelnię przełóż grzyby, kawałki kurczaka i gotuj kilka minut do połączenia smaków.
Gotowe danie wykładaj na talerze, posyp posiekaną natką pietruszki, po czym podawaj, gdy kurczak w kremowym sosie będzie gorący.