Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony kurczak z ziemniakami i innymi dodatkami to dawno sprawdzone danie, które zawsze smakuje. Tym razem jest to kurczak z pikantnym hiszpanskim chorizo, pomaranczami i czerwona cebula. Genialne polaczenie smaków wlasnie dzieki chorizo, wiec jesli jej nie posiadamy, radze uzyc jakas wegierska surowa kielbase paprykowa.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1934
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1629
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2589
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1934
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1629
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2589
Składniki
Kurczaka umyc, wysuszyc papierem kuchennym i pokroic na 8 kawalków. Obrac chorizo i pokroic w dosyc grube plastry. Cebule pokroic na cwiartki, ziemniaki równiez (ze skórka) Obrac pomarancze, usunac biala skórke i pokroic na małe kawalki, lekko nacisnac widelcem i zebrac ok. 100 ml soku. Sok wymieszac ze starta skórka pomaranczowa, 2 lyzkami wody i 5 lyzkami oliwy z oliwek. Dodac oregano i tymianek. Doprawic sola i pieprzem kawalki kurczaka, nastepnie posmarowac je czescia pomaranczowej marynaty, ziemniaki i chorizo równiez zmieszac z marynata. Umiescic kawalki kurczaka na dnie duzego naczyniu do pieczenia, nastepnie rozlozyc ziemniaki, chorizo, cebule i kawalki pomaranczy pomiędzy nimi i polac reszta marynaty. Piec w termoobiegu 170° C przez ok. 30 minut, nastepnie przelozyc na góre kawalki kurczaka i piec ponownie przez ok.30 minut.
W czasie pieczenia nie polewalam plynem, gdyz ilosc marynaty wystarczyla do zachowania soczystosci, jednak w razie potrzeby mozna podlac sokiem pomaranczowym z woda.
Podawac z plynem z pieczenia, kto lubi moze go lekko zgescic, ja pozostawilam w pierwotnej postaci, gdyz polaczenie slodkich pomaranczy z pikantna kielbasa chorizo bylo unikalne i nie chcialam juz psuc tego oryginalnego smaku.