Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony kurczak z ziemniakami i innymi dodatkami to dawno sprawdzone danie, które zawsze smakuje. Tym razem jest to kurczak z pikantnym hiszpanskim chorizo, pomaranczami i czerwona cebula. Genialne polaczenie smaków wlasnie dzieki chorizo, wiec jesli jej nie posiadamy, radze uzyc jakas wegierska surowa kielbase paprykowa.
Kurczaka umyc, wysuszyc papierem kuchennym i pokroic na 8 kawalków.
Obrac chorizo i pokroic w dosyc grube plastry.
Cebule pokroic na cwiartki, ziemniaki równiez (ze skórka)
Obrac pomarancze, usunac biala skórke i pokroic na małe kawalki, lekko nacisnac widelcem i zebrac ok. 100 ml soku.
Sok wymieszac ze starta skórka pomaranczowa, 2 lyzkami wody i 5 lyzkami oliwy z oliwek. Dodac oregano i tymianek.
Doprawic sola i pieprzem kawalki kurczaka, nastepnie posmarowac je czescia pomaranczowej marynaty, ziemniaki i chorizo równiez zmieszac z marynata.
Umiescic kawalki kurczaka na dnie duzego naczyniu do pieczenia, nastepnie rozlozyc ziemniaki, chorizo, cebule i kawalki pomaranczy pomiędzy nimi i polac reszta marynaty.
Piec w termoobiegu 170° C przez ok. 30 minut, nastepnie przelozyc na góre kawalki kurczaka i piec ponownie przez ok.30 minut.
W czasie pieczenia nie polewalam plynem, gdyz ilosc marynaty wystarczyla do zachowania soczystosci, jednak w razie potrzeby mozna podlac sokiem pomaranczowym z woda.
Podawac z plynem z pieczenia, kto lubi moze go lekko zgescic, ja pozostawilam w pierwotnej postaci, gdyz polaczenie slodkich pomaranczy z pikantna kielbasa chorizo bylo unikalne i nie chcialam juz psuc tego oryginalnego smaku.
Meksykańskie chorizo jest równie smaczne i ostre tak jak hiszpańskie. Można j...
Odsłon: 4289
Makaron spaghetti podany z jajecznicą usmażoną z kiełbasą chorizo, cebulą i p...
Odsłon: 859
Klasyczne danie w nieco nowocześniejszej formie. Chorizo i ananas z grilla mo...
Odsłon: 4038
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 76
Carpaccio to tradycyjna, włoska przystawka. Tradycyjnie jest wykonana z surow...
Odsłon: 54
Szybka smaczna sałatka na różne okazje jak również jako dodatek do grilla.
Odsłon: 67
Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...
Odsłon: 88
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 76
Carpaccio to tradycyjna, włoska przystawka. Tradycyjnie jest wykonana z surow...
Odsłon: 54
Szybka smaczna sałatka na różne okazje jak również jako dodatek do grilla.
Odsłon: 67
Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...
Odsłon: 88
Składniki
Kurczaka umyc, wysuszyc papierem kuchennym i pokroic na 8 kawalków. Obrac chorizo i pokroic w dosyc grube plastry. Cebule pokroic na cwiartki, ziemniaki równiez (ze skórka) Obrac pomarancze, usunac biala skórke i pokroic na małe kawalki, lekko nacisnac widelcem i zebrac ok. 100 ml soku. Sok wymieszac ze starta skórka pomaranczowa, 2 lyzkami wody i 5 lyzkami oliwy z oliwek. Dodac oregano i tymianek. Doprawic sola i pieprzem kawalki kurczaka, nastepnie posmarowac je czescia pomaranczowej marynaty, ziemniaki i chorizo równiez zmieszac z marynata. Umiescic kawalki kurczaka na dnie duzego naczyniu do pieczenia, nastepnie rozlozyc ziemniaki, chorizo, cebule i kawalki pomaranczy pomiędzy nimi i polac reszta marynaty. Piec w termoobiegu 170° C przez ok. 30 minut, nastepnie przelozyc na góre kawalki kurczaka i piec ponownie przez ok.30 minut.
W czasie pieczenia nie polewalam plynem, gdyz ilosc marynaty wystarczyla do zachowania soczystosci, jednak w razie potrzeby mozna podlac sokiem pomaranczowym z woda.
Podawac z plynem z pieczenia, kto lubi moze go lekko zgescic, ja pozostawilam w pierwotnej postaci, gdyz polaczenie slodkich pomaranczy z pikantna kielbasa chorizo bylo unikalne i nie chcialam juz psuc tego oryginalnego smaku.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Karkówka pieczona w soli
Dania główne
Pierogi z wędzonym twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim według Ewy Wachowicz
Dania główne
Soczysta karkówka z grilla
Dania główne
Siekane kotleciki drobiowe
Karkówka pieczona w soli
Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pyszną karkówką pieczoną w soli, bez pr...
Odsłon: 8
Pierogi z wędzonym twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim według Ewy Wachowicz
Pierogi z farszem z ziemniaków, wędzonego twarogu, żurawiny oraz pesto z czos...
Odsłon: 184