Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
KurczakBurger to popularna niegdyś kanapka jednej z sieci fast food. Wyjątkowy smak zawdzięczała wyrazistemu sosowi pomidorowo-paprykowemu, który warto przygotować samodzielnie.
Polecam.
Odsłon: 319
Polecam.
Odsłon: 319
Składniki
Pokrój w kosteczkę cebulę, pomidor i paprykę. Zeszklij na oleju cebulę wraz ze sproszkowanymi paprykami. Dodaj paprykę i pomidor. Duś, aż warzywa zmiękną. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Zblenduj na gładki sos.
Zmiel mięso przez sitko o średnich oczkach. Dodaj do masy mięsnej przyprawę do kurczaka, bułkę tartą i trochę rozkłóconego jajka. Całość zagnieć ręką i dopraw do smaku odrobiną soli. Uformuj z kurczaka dwa okrągłe kotlety.
Rozgnieć płatki kukurydziane (np. wałkiem). Wymieszaj z mąką. Połącz resztę jajka z mlekiem. Zanurz kotlety z mleku z jajkiem i obtocz w panierce. Usmaż na złocisty kolor (2-3 minuty po każdej ze stron) na niewielkiej ilości oleju.
Podgrzej w piekarniku przekrojone bułki z ułożonymi na nich plastrami sera (kilka minut w temperaturze 200°C). Złóż burgery – na ser nałóż trochę sosu paprykowego, listek sałaty, gorący kotlet, sos przygotowany z majonezu wymieszanego z jogurtem, plasterki ogórka i pokrojoną w słupki paprykę konserwową.