Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne z dynią

Lasagne z dynią

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2415

Dodano:

Odsłon: 781

Główną bohaterką tego dania jest dynia hokkaido w towarzystwie delikatnego mięsa z piersi indyka. Smakowało pysznie.

Składniki

  • 500g cienutkich plastrów z piersi indyka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średnia dynia hokkaido (ok. 1kg w całości)
  • 12 blatów makaronu lasagne
  • Sos: 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400ml mleka
  • 200ml wywaru jarzynowego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • ok. 100g startego żółtego sera
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso umyć i osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Na dużej patelni podgrzać olej i podsmażyć na nim mięso, po ok. minutę z każdej strony. Zdjąć z patelni, olej zostawić.

  2. Dynię umyć, usunąć brzydkie miejsca, przekroić na pół i usunąć pestki. Pokroić na cienkie plastry, a najlepiej zetrzeć w plastry na tarce. Dusić przez 3 minuty na oleju po smażeniu mięsa. Przyprawić solą i pieprzem.

  3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Prostokątną formę wysmarować masłem.

  4. Przygotować sos. Masło rozpuścić, dodać mąkę i smażyć razem przez chwilę. Wlać mleko i wywar. Gotować sos przez ok. 5 minut na małym ogniu, aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  5. 2-3 łyżkami sosu posmarować dno formy. Układać na przemian makaron, mięso, dynię i sos. Na ostatniej warstwie makaronu położyć dynię, polać sosem i posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń