Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo na bogato

Leczo na bogato

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 3393

Dodano:

Odsłon: 3555

Leczo to u nas typowe danie na ten czas. Warzyw jest teraz pod dostatkiem, więc można swobodnie zajadać się tą smaczną potrawą. Zrobiłam tym razem leczo na bogato, czyli oprócz papryki i pomidorów dałam jeszcze cukinię i pieczarki. A do tego wędlinę: kiełbasę i boczek. Leczo wyszło pyszne i zniknęło szybko, mimo, że gar był duży.

Składniki

  • 4 duże czerwone papryki
  • 2 papryki żółte
  • 1 kg pomidorów ( najlepiej podłużne limy, bo mają dużo miąższu a mało pestek )
  • 2 cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 niezbyt duże cukinie
  • 10 sztuk pieczarek
  • 25 dag boczku
  • 3 laski kiełbasy
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, majeranek, ostra mielona papryka
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Leczo na bogato

Przygotowanie

  1. Papryki myjemy, kroimy wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę

  2. Cebulę siekamy

  3. Pomidory przekrawamy na czubku na krzyż i sparzamy we wrzątku. Wyjmujemy, studzimy i ściągamy skórkę

  4. Cukinię kroimy na pół plasterki lub ćwierć plasterki

  5. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki

  6. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę. Chwilę smażymy do lekkiego zeszklenia często mieszając, aby się nie przypaliła. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem smażymy

  7. Do garnka z cebulą dodajemy pokrojoną paprykę i pieczarki. Oprószamy delikatnie solą i dusimy w garnku ok 5 minut często mieszając

  8. Do garnka z papryką dorzucamy pokrojone na niewielkie kawałki pomidory i całość dusimy ok 15 minut, aż papryka zmięknie

  9. W tym czasie przygotowujemy wędlinę: na patelni podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę, aż wytopi się z niej tłuszcz. Odławiamy kiełbasę z tłuszczu i dorzucamy do warzyw

  10. Do leczo dorzucamy pokrojoną cukinię, mieszamy i dalej gotujemy na wolnym ogniu

  11. Pokrojony w kostkę boczek również podsmażamy na patelni, aby wytopił się nadmiar tłuszczu, a następnie dorzucamy do potrawy

  12. Całość gotujemy do momentu, aż cukinia zmięknie, ale się nie rozpadnie

  13. Potrawę doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i majerankiem

  14. Podajemy z pieczywem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń