Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leczo to u nas typowe danie na ten czas. Warzyw jest teraz pod dostatkiem, więc można swobodnie zajadać się tą smaczną potrawą. Zrobiłam tym razem leczo na bogato, czyli oprócz papryki i pomidorów dałam jeszcze cukinię i pieczarki. A do tego wędlinę: kiełbasę i boczek. Leczo wyszło pyszne i zniknęło szybko, mimo, że gar był duży.
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 15
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 386
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 54
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 15
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 386
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 54
Składniki
Papryki myjemy, kroimy wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę
Cebulę siekamy
Pomidory przekrawamy na czubku na krzyż i sparzamy we wrzątku. Wyjmujemy, studzimy i ściągamy skórkę
Cukinię kroimy na pół plasterki lub ćwierć plasterki
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę. Chwilę smażymy do lekkiego zeszklenia często mieszając, aby się nie przypaliła. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem smażymy
Do garnka z cebulą dodajemy pokrojoną paprykę i pieczarki. Oprószamy delikatnie solą i dusimy w garnku ok 5 minut często mieszając
Do garnka z papryką dorzucamy pokrojone na niewielkie kawałki pomidory i całość dusimy ok 15 minut, aż papryka zmięknie
W tym czasie przygotowujemy wędlinę: na patelni podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę, aż wytopi się z niej tłuszcz. Odławiamy kiełbasę z tłuszczu i dorzucamy do warzyw
Do leczo dorzucamy pokrojoną cukinię, mieszamy i dalej gotujemy na wolnym ogniu
Pokrojony w kostkę boczek również podsmażamy na patelni, aby wytopił się nadmiar tłuszczu, a następnie dorzucamy do potrawy
Całość gotujemy do momentu, aż cukinia zmięknie, ale się nie rozpadnie
Potrawę doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i majerankiem
Podajemy z pieczywem