Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Litewskie cepeliny to danie bardzo podobne do doskonale znanych na wschodzie Polski kartaczy. W odróżnieniu od nich, przygotowuje się je wyłącznie z surowych ziemniaków – bez dodatku ziemniaków gotowanych i bez mąki.
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 168
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 517
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 83
Polecam.
Odsłon: 623
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 926
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 168
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 517
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 83
Polecam.
Odsłon: 623
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 926
Składniki
Mięso połącz z połówką drobno posiekanej cebuli, jajkiem i bułką. Wyrób ręcznie (tak, jak na kotlety mielone) i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Zetrzyj także cebulę i szybko połącz z ziemniakami – dzięki temu zachowają jasny kolor (nie zrobią się sinoniebieskie). Odciśnij z ziemniaków jak najwięcej soku. Przecedź go i odzyskaną skrobię dodaj z powrotem do ziemniaków. Wodę wylej.
Masę ziemniaczaną połącz z rozkłóconym jajkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podziel na 8-10 porcji i uformuj z nich dość duże kulki. Każdą spłaszcz i nałóż do środka porcję farszu. Uformuj podłużne kluski. Od razu włóż je do dużego garnka z gotująca się, lekko osoloną wodą. Gotuj litewskie cepeliny na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30-40 minut.
W międzyczasie pokrój w kosteczkę boczek i słoninę. Wysmaż na patelni słoninę, a gdy zaczną robić się z niej skwarki, dodaj boczek. Smaż, aż boczek się zarumieni. Gdy cepeliny będą gotowe, podaj je okraszone skwarkami. Oprósz posiekanym szczypiorkiem.