Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Litewskie cepeliny to danie bardzo podobne do doskonale znanych na wschodzie Polski kartaczy. W odróżnieniu od nich, przygotowuje się je wyłącznie z surowych ziemniaków – bez dodatku ziemniaków gotowanych i bez mąki.
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4829
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7392
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 403
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 91
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 84
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4829
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7392
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 403
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 91
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 84
Składniki
Mięso połącz z połówką drobno posiekanej cebuli, jajkiem i bułką. Wyrób ręcznie (tak, jak na kotlety mielone) i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Zetrzyj także cebulę i szybko połącz z ziemniakami – dzięki temu zachowają jasny kolor (nie zrobią się sinoniebieskie). Odciśnij z ziemniaków jak najwięcej soku. Przecedź go i odzyskaną skrobię dodaj z powrotem do ziemniaków. Wodę wylej.
Masę ziemniaczaną połącz z rozkłóconym jajkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podziel na 8-10 porcji i uformuj z nich dość duże kulki. Każdą spłaszcz i nałóż do środka porcję farszu. Uformuj podłużne kluski. Od razu włóż je do dużego garnka z gotująca się, lekko osoloną wodą. Gotuj litewskie cepeliny na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30-40 minut.
W międzyczasie pokrój w kosteczkę boczek i słoninę. Wysmaż na patelni słoninę, a gdy zaczną robić się z niej skwarki, dodaj boczek. Smaż, aż boczek się zarumieni. Gdy cepeliny będą gotowe, podaj je okraszone skwarkami. Oprósz posiekanym szczypiorkiem.