Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żeby opisać smak tego dania, trzeba go po prostu spróbować Połączenie łososia ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami, otulone w cieście francuskim stworzyło smak, którego nie da się opisać. Przepis znalazłam w internecie, nieco zmodyfikowałam - było warto ))) Polecam.
W czasach przed maszynkami do mielenia, wszystkie kotlety były ręcznie siekan...
Odsłon: 26
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 31
W czasach przed maszynkami do mielenia, wszystkie kotlety były ręcznie siekan...
Odsłon: 26
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 31
Składniki
Z łososia zdjąć skórę, umyć i osuszyć. Pokroić na 4 kawałki i posypać solą i pieprzem. Z niewielkiej ilości oleju, w którym były suszone pomidorki i soku z cytryny wymieszać marynatę, do której włożyć kawałki łososia. Od czasu do czasu odwracając go na drugą stronę.
W tym czasie na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wrzucić zamrożony szpinak i smażyć , aż odparuje woda.wbić 1 jajko, energicznie zamieszać i chwilę jeszcze podsmażać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek , sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Zostawić do wystudzenia. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać posiekaną cebulę i bazylię , przeciśnięty czosnek i łyżeczkę śmietany. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto francuskie /rozmrożone/ rozwinąć i podzielić nożem na 4 równe części. Na każdej rozłożyć /na wielkość łososia / twaróg, na niego szpinak, na szpinak po dwa pomidorki, a na wierzch kawałek łososia.
Rybkę można zawinąć w pakiecik lub na kształt ryby, czyli dwa górne rogi ciasta zakładamy do środka , boki ciasta łączymy ze sobą , a dolną część ciasta formujemy na kształt płetwy ogonowej.
Zawinięte kawałki łososia położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby łączenia ciasta były na spodzie. Rozbełtanym jajkiem posmarować wierzch ciasta. Piekarnik rozgrzać do 200st.C i piec ok.40 minut. Po ok. 20 min. trzeba zwrócić uwagę na owe płetwy ogonowe i jeśli są już ładnie przyrumienione należy zakryć je kawałkami folii aluminiowej i piec dalej.
Upieczone, chrupiące i aromatyczne danie z łososia podawać z ziemniaczkami i surówką np. z kiszonej kapusty. Pycha! SMACZNEGO!