Do góry

Dania główne Przepis na:

Łosoś w cieście francuskim

Łosoś  w cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 7438

Dodano:

Odsłon: 30347

Żeby opisać smak tego dania, trzeba go po prostu spróbować Połączenie łososia ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami, otulone w cieście francuskim stworzyło smak, którego nie da się opisać. Przepis znalazłam w internecie, nieco zmodyfikowałam - było warto ))) Polecam.

Składniki

  • ok.0,5kg. fileta z łososia
  • 1/2 op. mrożonego szpinaku, 1 ząbek czosnku,2 jajka
  • 15 dkg.twarogu, 1 ząbek czosnku, pół cebuli, listki bazylii
  • pare sztuk suszonych pomidorków, sok z połowy cytryny, sól, pieprz
  • 1 op. ciasta francuskiego
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z łososia zdjąć skórę, umyć i osuszyć. Pokroić na 4 kawałki i posypać solą i pieprzem. Z niewielkiej ilości oleju, w którym były suszone pomidorki i soku z cytryny wymieszać marynatę, do której włożyć kawałki łososia. Od czasu do czasu odwracając go na drugą stronę.

  2. W tym czasie na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wrzucić zamrożony szpinak i smażyć , aż odparuje woda.wbić 1 jajko, energicznie zamieszać i chwilę jeszcze podsmażać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek , sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Zostawić do wystudzenia.
    Twaróg rozgnieść widelcem, dodać posiekaną cebulę i bazylię , przeciśnięty czosnek i łyżeczkę śmietany. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

  3. Ciasto francuskie /rozmrożone/ rozwinąć i podzielić nożem na 4 równe części. Na każdej rozłożyć /na wielkość łososia / twaróg, na niego szpinak, na szpinak po dwa pomidorki, a na wierzch kawałek łososia.

  4. Rybkę można zawinąć w pakiecik lub na kształt ryby, czyli dwa górne rogi ciasta zakładamy do środka , boki ciasta łączymy ze sobą , a dolną część ciasta formujemy na kształt płetwy ogonowej.

  5. Zawinięte kawałki łososia położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby łączenia ciasta były na spodzie. Rozbełtanym jajkiem posmarować wierzch ciasta.
    Piekarnik rozgrzać do 200st.C i piec ok.40 minut. Po ok. 20 min. trzeba zwrócić uwagę na owe płetwy ogonowe i jeśli są już ładnie przyrumienione należy zakryć je kawałkami folii aluminiowej i piec dalej.

  6. Upieczone, chrupiące i aromatyczne danie z łososia podawać z ziemniaczkami i surówką np. z kiszonej kapusty. Pycha! SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (31)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mikotir 12 marca 2018 Wyszły takie małe Wielorybki ;-) ale bardzo smaczne. Danie dodane do stałego menu ! Dzięki za przepis. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 04 listopada 2014 Wygląda wspaniale, a jak musi smakować... do wypróbowania... i to szybko... :)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dodusia222 04 listopada 2014 Super danie wszystkie moje ulubione składniki!!!!Zabieram do ulubionych!!!Pozdrawiam..

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 11 kwietnia 2014 Cudny! Świetny przepis, a danie doskonale się prezentuje! Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 11 kwietnia 2014 Łosoś rewelacyjny ! moje chłopaki nawet na szpinak nie narzekali, a często im się to zdarza ;) Polecam. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pysznie-zdrowo-kolorowo 15 marca 2014 Pychota, uwielbiam takie dania, z pewnością wypróbuję:) Często robię podobne, tylko z łososiem wędzonym i mozarellą.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń