Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łosoś w cieście francuskim to danie inspirowane polędwicą Wellington, tylko że jest znacznie szybsze w przygotowaniu i zawsze wychodzi! Wystarczy dorodny kawałek szlachetnej ryby i arkusz ciasta francuskiego. To też ciekawa alternatywa dla klasycznej, smażonej ryby na świątecznym stole!
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15724
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 413
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15724
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 413
Składniki
Na dużej patelni rozpuść masło. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Smaż przez 2-3 minuty. Wlej białe wino i gotuj przez kilka minut, aż płyn się zredukuje. Dodaj serek śmietankowy i mieszaj do zmiękczenia.
Dodaj szpinak, parmezan i bułkę tartą. Mieszaj, aż liście zwiędną. Dopraw do smaku solą i pieprzem Zdejmij patelnię z ognia i przestudź. Rozłóż arkusz ciasta francuskiego. Podziel go na dwie części wzdłuż dłuższego boku.
W centralnej części każdej części ciasta połóż bardzo zimny i osuszony filet z łososia. Powinien być oddalony o co najmniej 7 cm od brzegów arkusza. Na wierzchu równomiernie połóż szpinak z serkiem. W miseczce rozbełtaj jajko z łyżeczką mleka. Brzegi ciasta francuskiego posmaruj mieszanką na całej wolnej przestrzeni.
Dłuższe boki ciasta złóż do środka, kładąc je na filet z łososia. Lekko dociśnij. Powstałe końcówki na krótszych bokach posmaruj ponownie jajkiem i załóż na górę. Blaszkę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś łososia w cieście francuskim na blachę, odwracając go, by zwinięcia brzegów znajdowały się pod spodem.
Za pomocą ostrego noża natnij kratownicę na wierzchu. Następnie posmaruj oba kawałki łososia pozostałym jajkiem. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 20-23 minuty lub do zezłocenia. Łososia w cieście francuskim podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Świetnie smakuje z dodatkiem kremowego sosu.