Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łosoś z frytkami z batatów
Artykuł sponsorowany
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44590
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181916
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 165
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44590
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181916
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 165
Składniki
Rozgrzać urządzenie Airfryer do temperatury 180 stopni.
Łososia skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Rybę umieścić w koszu urządzenia.
Ustawić czas na 8 minut, wsunąć kosz i kontynuować smażenie, do momentu aż urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy. Wyciągnąć łososia na talerz, przykryć folią aluminiową.
W międzyczasie przygotować sos oraz frytki z batatów. Wymieszać śmietanę, jogurt grecki, szczyptę soli oraz koperek, odstawić. Batata obrać, pokroić w słupki, namoczyć 10 minut w wodzie. Odcedzić, osuszyć za pomocą papierowego ręcznika, skropić oliwą, obtoczyć w mące ziemniaczanej.
Rozgrzać urządzenie Airfryer do temperatury 200 stopni.
Do rozgrzanego urządzenia włożyć osuszone, wymieszane z oliwą i mąką ziemniaczaną frytki z batata w takiej ilości aby przykryły dno kosza. Ustawić czas na 12 minut, wsunąć kosz i kontynuować pieczenie do momentu aż urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy. Podczas pieczenia co jakiś czas potrząsać koszem aby frytki równomiernie się zarumieniły. Minutę przed końcem pieczenia na frytkach ułożyć łososia, aby mięso się podgrzało.
Łososia i frytki z batatów podawać na ciepło z sosem jogurtowym.