Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty w przygotowaniu, smaczny i niezawodny nawet wtedy, gdy gotowanie to nie do końca twoja bajka.
Garnek do ugotowania makaronu, głęboka patelnia do sosu, nóż, odcedzacz do makaronu, łyżka do mieszkania
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 219
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9459
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 1001
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 219
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9459
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 1001
Składniki
Pieczarki obierz i pokrój na małe kawałki.
W dużym garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, dodaj sól – na każdy litr wody dodaj płaską łyżkę soli. Zamieszaj, wrzuć makaron i gotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
W międzyczasie przygotuj sos. Na głębokiej patelni rozpuść masło. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż zmięknie, mieszając co jakiś czas. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez około 30 sekund, aż poczujesz jego aromat.
Dorzuć pieczarki i smaż na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż odparuje z nich nadmiar wody i zmienią kolor.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
W osobnym naczyniu dokładnie wymieszaj śmietankę, bulion i łyżkę mąki – do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Możesz użyć dowolnego bulionu a nawet wody.
Zwiększ ogień i wlej przygotowaną mieszankę na patelnię z pieczarkami. Całość energicznie mieszaj, aż sos zacznie gęstnieć i delikatnie się zagotuje.
Do gotowego sosu dodaj odcedzony, gorący makaron. Dokładnie wymieszaj, aby cały makaron był równomiernie pokryty kremowym sosem.
Makaron podawaj posypany świeżą, drobno posiekaną natką pietruszki i startym serem Parmigiano Reggiano lub Grana Padano. Ser jest opcjonalny, ale świetnie wzbogaca smak tego makaronu.