Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty w przygotowaniu, smaczny i niezawodny nawet wtedy, gdy gotowanie to nie do końca twoja bajka.
Garnek do ugotowania makaronu, głęboka patelnia do sosu, nóż, odcedzacz do makaronu, łyżka do mieszkania
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10350
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336703
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4163
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423292
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10350
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336703
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4163
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423292
Składniki
Pieczarki obierz i pokrój na małe kawałki.
W dużym garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, dodaj sól – na każdy litr wody dodaj płaską łyżkę soli. Zamieszaj, wrzuć makaron i gotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
W międzyczasie przygotuj sos. Na głębokiej patelni rozpuść masło. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż zmięknie, mieszając co jakiś czas. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez około 30 sekund, aż poczujesz jego aromat.
Dorzuć pieczarki i smaż na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż odparuje z nich nadmiar wody i zmienią kolor.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
W osobnym naczyniu dokładnie wymieszaj śmietankę, bulion i łyżkę mąki – do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Możesz użyć dowolnego bulionu a nawet wody.
Zwiększ ogień i wlej przygotowaną mieszankę na patelnię z pieczarkami. Całość energicznie mieszaj, aż sos zacznie gęstnieć i delikatnie się zagotuje.
Do gotowego sosu dodaj odcedzony, gorący makaron. Dokładnie wymieszaj, aby cały makaron był równomiernie pokryty kremowym sosem.
Makaron podawaj posypany świeżą, drobno posiekaną natką pietruszki i startym serem Parmigiano Reggiano lub Grana Padano. Ser jest opcjonalny, ale świetnie wzbogaca smak tego makaronu.