Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś Słowenia, a dokładnie słoweńska Istria. Rezanci (tagliatelle lub wstążki) z sosem z cukinii i koktajlowych pomidorków.
Składniki
Cukinię pokrój w półplasterki, pomidorki na połówki, cebulę w kostkę, czosnek zgnieć i posiekaj.
Cukinię zrumień na rozgrzanej oliwie. Do zrumienionej cukinii dodaj posiekaną w kostkę cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj rozgnieciony i posiekany czosnek. Wymieszaj, smaż dwie - trzy minuty i wlej wino. Dodaj pokrojone na połówki pomidorki
Kiedy odparuje, dodaj kwaśną śmietanę. Tu mała uwaga - potrawa, chociaż ma włoskie korzenie, w Słowenii (w Chorwacji również) przyrządzana jest po "słowiańsku" - z kwaśną śmietaną, a nie słodką, jak robią to Włosi. Wymieszaj dokładnie i smaż jeszcze chwilę, aż sos się zredukuje.
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu - koniecznie al dente.
Odcedzony makaron przełóż na patelnię i dokładnie wymieszaj z sosem. Podawaj posypane startym serem i udekorowane bazylią.