Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z krewetkami, chilli i natką pietruszki

Makaron z krewetkami, chilli i natką pietruszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 680

Dodano:

Odsłon: 352

Coś na szybki obiad

Składniki

  • 200 g spaghetti lub innego ulubionego makaronu
  • 200 g surowych krewetek
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryczki chilli w oliwie najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia lub 1 chilli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • sól morska
  • kilka pomidorków koktajlowych
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Makaron z krewetkami, chilli i natką pietruszki

Przygotowanie

  1. 1. Oczyść krewetki.

    2. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.

    3. Rozgrzej na patelni masło klarowane.

    4. Dodaj krewetki, chilli ze słoiczka lub świeżą chilli drobno pokrojoną, czosnek starty na tarce, połowę drobno posiekanej natki pietruszki, śmietankę oraz sok z 1/2 cytryny i odrobinę skórki z cytryny startą na tarce.

    5. Duś około 2-3 minuty, aż krewetki będą różowe.

    6. Dopraw solą.

    7. Dodaj ugotowany makaron.

    8. Całość wymieszaj.

    9. Podawaj z pomidorkami koktajlowymi, pozostałą natką pietruszki i cząstką cytryny.

    10. Do dekoracji wykorzystać możesz świeżą bazylię.

    11. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń