Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z kurczakiem i groszkiem cukrowym

Makaron z kurczakiem i groszkiem cukrowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 270

Dodano:

Odsłon: 247

Szybkie proste i dobre danie w sosie musztardowo- śmietankowym. Groszek sprawia ze danie ma słodkawy smak. Dodanie musztardy i wina zaostrza ten smak i sos robi się słodko- kwaśny. Można zamiast wina do sosu dodać sok z cytryny. Efekt będzie trochę podobny i przy tym danie zyska więcej wartości odżywczej, gdy dostarczy się sporą dawkę witaminy C.

Składniki

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 150-200 g groszku cukrowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki wytrawnego białego wina
  • sól i pieprz
  • około 500 g makaronu tagliatelle
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron z kurczakiem i groszkiem cukrowym

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
    Piersi kurczak pokroić w paski rozgrzać tłuszcz na patelni usmażyć na patelni parę minut z dwóch stron i odłożyć na talerz.
    Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę smażyć krotko na rozgrzanym tłuszczu tak aby nie zmieniły koloru.
    Przełożyć do garnka dodać musztardę i wino gotować około 5 minut, dodać usmażone piersi z kurczaka i odmrożony groszek gotować parę minut.
    Włożyć ugotowany makaron, zagotować mieszając wszystko razem
    Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń