Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miłośnicy Włoch z pewnością kojarzą połączenie makaronu z maślanym sosem i parmezanem. Danie jest tam znane pod nazwą Fettuccine Alfredo. Określenie zaczerpnęło od kucharza Alfredo di Lelio, który rozsławił potrawę na cały kraj w 1908 roku. W 1914 roku, w rzymskiej trattorii Alfreda, makaronu spróbowały ówczesne gwiazdy amerykańskiego kina niemego. Tak się w nim zakochały, że spopularyzowały go również w Stanach Zjednoczonych. Do dziś, zarówno we Włoszech, jak i w USA, to bardzo popularne danie. Cały sekret obiadu tkwi w tym, jak prosto robi się makaron z maślanym sosem. Wypróbuj przepis, a na pewno nie pożałujesz.
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5076
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1694
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1203540
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5076
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1694
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1203540
Składniki
Na początku ugotuj makaron fettuccine w osolonej wodzie, według wskazówek producenta. Pamiętaj, aby pozostał al dente (półtwardy) i żeby nie wylewać wody z gotowania.
Gdy makaron będzie prawie gotowy, rozpuść masło na patelni (na niewielkim ogniu). Wsyp parmezan i mieszaj do rozpuszczenia się sera. Następnie dodaj pełną chochlę wody spod makaronu i przemieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj składniki.
Do sosu maślanego przerzuć odcedzony makaron. Dobrze wymieszaj, aby fettuccine był całkowicie pokryty płynem. Trzymaj na ogniu jeszcze do 3 minut.
Makaron z sosem maślanym podawaj gorący, prosto z patelni. Oprósz dodatkową porcją startego parmezanu i udekoruj świeżym tymiankiem.