Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miłośnicy Włoch z pewnością kojarzą połączenie makaronu z maślanym sosem i parmezanem. Danie jest tam znane pod nazwą Fettuccine Alfredo. Określenie zaczerpnęło od kucharza Alfredo di Lelio, który rozsławił potrawę na cały kraj w 1908 roku. W 1914 roku, w rzymskiej trattorii Alfreda, makaronu spróbowały ówczesne gwiazdy amerykańskiego kina niemego. Tak się w nim zakochały, że spopularyzowały go również w Stanach Zjednoczonych. Do dziś, zarówno we Włoszech, jak i w USA, to bardzo popularne danie. Cały sekret obiadu tkwi w tym, jak prosto robi się makaron z maślanym sosem. Wypróbuj przepis, a na pewno nie pożałujesz.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 128
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3798
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 236
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 209
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 128
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3798
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 236
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 209
Składniki
Na początku ugotuj makaron fettuccine w osolonej wodzie, według wskazówek producenta. Pamiętaj, aby pozostał al dente (półtwardy) i żeby nie wylewać wody z gotowania.
Gdy makaron będzie prawie gotowy, rozpuść masło na patelni (na niewielkim ogniu). Wsyp parmezan i mieszaj do rozpuszczenia się sera. Następnie dodaj pełną chochlę wody spod makaronu i przemieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj składniki.
Do sosu maślanego przerzuć odcedzony makaron. Dobrze wymieszaj, aby fettuccine był całkowicie pokryty płynem. Trzymaj na ogniu jeszcze do 3 minut.
Makaron z sosem maślanym podawaj gorący, prosto z patelni. Oprósz dodatkową porcją startego parmezanu i udekoruj świeżym tymiankiem.