Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z prawdziwkami

Makaron z prawdziwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4466

Dodano:

Odsłon: 420

Jesienne smaki a w roli głównej wystąpią grzyby leśne, a konkretnie prawdziwki (borowiki). Leśne grzyby nadają każdej potrawie wspaniałego i niepowtarzalnego aromatu. To danie przygotujecie dosłownie w kilka minut. Jest wyborne, bardzo proste w przygotowaniu i wprost idealne na szybki obiad

Składniki

  • około 250 g makaronu spaghetti (około pół opakowania)
  • około 400 g świeżych prawdziwków (mogą być także kozaki lub podgrzybki)
  • 300 ml śmietanki 30%
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • Pieprz
  • Sól
  • Dodatkowo: tarty ser pecorino (lub inny podobny twardy ser)
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron z prawdziwkami

Przygotowanie

  1. Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie.

  2. W tym samym czasie oczyszczamy grzyby i kroimy je na plasterki. Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy na nie przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kilka sekund, uważając żeby nie spalić czosnku. Następnie dorzucamy grzyby i solimy je. Smażymy je na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut. Po tym czasie dolewamy do nich śmietankę. Wszystko dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodajemy natkę pietruszki, ugotowany, gorący makaron i wszystko dokładnie mieszamy.

  3. Patelnię ściągamy z ognia i dodajemy rozmieszane żółtka. Dokładnie mieszamy. Podajemy od razu posypując dużą ilością sera.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń