Do góry

Dania główne Przepis na:

Marynowana karkówka:

Marynowana karkówka:

Autor:

Przepisów i artykułów: 334 Ocena: 2723

Dodano:

Odsłon: 805

Jedna z naszych ulubionych wersji marynowanej a następnie pieczonej karkówki.

Składniki

  • 1,5 kg karkówki
  • sól, pieprz i wędzona papryka do smaku
  • Marynata:
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 5 łyżek czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 łyżka przyprawy do zup Winiary
  • 1 łyżka sosu sojowego Tao-Tao
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki musu jabłkowego
  • 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • Dodatkowo:
  • kilka łyżek oleju do zrumienienia mięsa
  • 2 łyżki smalcu do pieczenia
  • 1 szklanka bulionu lub rosołu
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Karkówkę pokroić na 2,5 cm płaty. Nie rozbijać.
    Obsypać solą, pieprzem i wędzoną papryką. Odstawić na godzinę.

    Składniki marynaty dokładnie rozmieszać. Przelać do głębokiej miski.
    Ułożyć w niej kawałki karkówki.
    Resztę wylać na wierzch. Owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia zrumienić na oleju z każdej strony, przełożyć do naczynia żaroodpornego,dodać tłuszcz,listki, ziele , podlać bulionem i resztą marynaty. Nakryć i piec 1,5 godziny.
    Podałam z ziemniakami, sałatą na słono i surówką z czarnej rzepy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń