Do góry

Dania główne Przepis na:

Maślaki z warzywami w śmietanie na kaszy gryczanej

Maślaki z warzywami w śmietanie na kaszy gryczanej

Autor:

Przepisów i artykułów: 711 Ocena: 6442

Dodano:

Odsłon: 324

Pyszne danie z grzybami leśnymi:) Idealne po grzybobraniu - proste i szybkie w przygotowaniu:) Maślaki smażone z papryką i pomidorami w śmietanie podane z kaszą gryczaną.

Składniki

  • maślaki ok. 40 dag
  • pomidory ok. 30 dag
  • papryka czerwona 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • masło do smażenia
  • śmietana 18% 200 ml
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Maślaki z warzywami w śmietanie na kaszy gryczanej

Przygotowanie

  1. Maślaki dokładnie oczyszczamy i obgotowujemy ok. 5 min w osolonej wodzie. Odsączamy.
    Na patelni rozgrzewamy masło - 1 dużą łyżkę. Wrzucamy drobno posiekany czosnek i maślaki. Podsmażamy często mieszając do miękkości. Delikatnie doprawiamy pieprzem i solą. Następnie dodajemy oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kostkę paprykę. Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do grzybów na patelnię. Całość podsmażamy 1-2 min. Wlewamy śmietanę,ostatecznie doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
    Danie podajemy od razu po przygotowaniu z gotowaną kaszą gryczaną

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń