Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na delikatne i soczyste medaliony cielęce podane z aromatycznym sosem serowym oraz suszoną żurawiną. Przepis jest prosty w wykonaniu. Delikatne mięso marynujemy w czosnku i tymianku, a następnie krótko podsmażamy na maśle klarowanym i "dopieszczamy" chwilę w piekarniku.
Składniki
* Do przygotowania dania możecie wykorzystać gotowe medaliony dostępne w opakowaniach albo podzielić polędwiczkę lub schabik na mniejsze kawałki. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, tymianek oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Podzielone mięso rozbijamy delikatnie dłonią i wkładamy na kilka godzin do marynaty (można na noc).
Przed obróbką wyciągamy mięso wcześniej z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową, a następnie smażymy medaliony na rozgrzanym maśle klarowanym po około 3 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem z patelni i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 9 - 10 minut. Medaliony przekładamy na kawałek folii aluminiowej, solimy* i dajemy im "odpocząć" przez około 5 minut. * Solę mięso dopiero po obróbce, ponieważ wtedy jest soczyste i bardzo delikatne. Możecie posolić je także wcześniej, ale zróbcie to tuż przed smażeniem na patelni.
Do małego rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy ser gorgonzola i szczyptę gałki muszkatołowej. Całość zagotowujemy i mieszamy do momentu zgęstnienia sosu. Medaliony podajemy polane sosem serowym oraz dodatkiem suszonej żurawiny (możecie też wykorzystać konfiturę żurawinową). Gotowe medaliony możecie podawać w całości lub pokrojone na kawałki (mięso kroimy dopiero 5 minut po wyjęciu z piekarnika, aby nie straciło soków).