Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na mielone z marchewką? Zamiast smażonych kotletów i surówki możesz przygotować pulpety zapiekane w aromatycznym sosie marchewkowym!
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 72635
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 539
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15588
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3417
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 72635
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 539
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15588
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3417
Składniki
Przygotuj pulpety. Namocz bułkę w mleku. Obierz cebulę i drobno pokrój. Czosnek przeciśnij przez praskę. Posiekaj natkę pietruszki.
Podsmaż cebulę na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodaj na patelnię czosnek. Odstaw do przestudzenia.
Połącz w misce mięso mielone, odsączoną z nadmiaru mleka bułkę, cebulę z czosnkiem i pietruszkę. Dodaj majeranek, kminek i obie papryki. Wyrób wszystkie składniki na gładką masę. Dopraw ją solą i pieprzem.
Uformuj z masy niewielkie, owalne pulpeciki. Ułóż je na talerzu, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Obierz i zetrzyj na tarce marchewki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Sparz pomidory i zdejmij z nich skórkę. Pokrój drobno miąższ (wraz z gniazdami nasiennymi).
Zeszklij cebulę na maśle klarowanym. Dodaj marchewkę i smaż jeszcze przez kilka minut. Dołóż na patelnię pomidory i duś przez kolejnych kilka minut.
Połącz sos z zahartowaną śmietaną i bulionem (dodaj go tyle, by sos niemal całkowicie zakrył pulpety po przełożeniu do naczynia żaroodpornego). Dopraw koncentratem pomidorowym, cukrem, solą i pieprzem. X gotuj sos jeszcze przez chwilę.
Obtocz schłodzony pulpety w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Obsmaż krótko na niewielkiej ilości oleju.
Ułóż pulpety w naczyniu żaroodpornym. Zalej gorącym sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 30 minut.