Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na mielone z marchewką? Zamiast smażonych kotletów i surówki możesz przygotować pulpety zapiekane w aromatycznym sosie marchewkowym!
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 15
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18423
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 15
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18423
Składniki
Przygotuj pulpety. Namocz bułkę w mleku. Obierz cebulę i drobno pokrój. Czosnek przeciśnij przez praskę. Posiekaj natkę pietruszki.
Podsmaż cebulę na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodaj na patelnię czosnek. Odstaw do przestudzenia.
Połącz w misce mięso mielone, odsączoną z nadmiaru mleka bułkę, cebulę z czosnkiem i pietruszkę. Dodaj majeranek, kminek i obie papryki. Wyrób wszystkie składniki na gładką masę. Dopraw ją solą i pieprzem.
Uformuj z masy niewielkie, owalne pulpeciki. Ułóż je na talerzu, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Obierz i zetrzyj na tarce marchewki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Sparz pomidory i zdejmij z nich skórkę. Pokrój drobno miąższ (wraz z gniazdami nasiennymi).
Zeszklij cebulę na maśle klarowanym. Dodaj marchewkę i smaż jeszcze przez kilka minut. Dołóż na patelnię pomidory i duś przez kolejnych kilka minut.
Połącz sos z zahartowaną śmietaną i bulionem (dodaj go tyle, by sos niemal całkowicie zakrył pulpety po przełożeniu do naczynia żaroodpornego). Dopraw koncentratem pomidorowym, cukrem, solą i pieprzem. X gotuj sos jeszcze przez chwilę.
Obtocz schłodzony pulpety w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Obsmaż krótko na niewielkiej ilości oleju.
Ułóż pulpety w naczyniu żaroodpornym. Zalej gorącym sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 30 minut.