Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone z piersi gęsi z dodatkiem ryżu.

Mielone z piersi gęsi z dodatkiem ryżu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 568 Ocena: 3289

Dodano:

Odsłon: 68

Jak to przy poniedziałku u mnie nie ma z rosołu pomidorowej lecz zrobiłam mielone z piersi gęsi. A to tylko dlatego że nie lubimy kotletów schabowych z piersi bo są suche i zawsze z piersi gęsi czy kaczki robię mielone lub pasztety czy pieczenie z dodatkiem innych mięs. Dziś postanowiłam poeksperymentować a że z wczoraj został mi ryż postanowiłam dodać go do kotletów i powiem wam że to był dobry pomysł. A za sprawą tego że zawsze kotlety usmażone duszę wyszły mi super wilgotne w środku.

Składniki

  • 680 g piersi z gęsi wraz ze skórą,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • 0,5 średniej cebuli,
  • 0,5 woreczka ugotowanego ryżu,
  • 5 łyżek bułki tartej mielonej,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka przyprawy z solą,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • olej do smażenia,
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów.
  • dodatkowo :
  • 0,5 szklanki gotowanej zimnej wody (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 0,5 łyżeczki przyprawy z solą.
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mielone z piersi gęsi z dodatkiem ryżu.

Przygotowanie

  1. Przygotować pierś z gęsi mięso odciąć od kości ( zważone jest już bez kości ). Następnie pokroić na mniejsze kawałki, mięso ma być ze skórą, przygotować także ryż ( u mnie został z wczorajszego obiadu ).

  2. Przygotowane pokrojone na mniejsze kawałki mięsa zmielić przez maszynkę o małych oczkach razem z ryżem, czosnkiem oraz cebulą. Dodać do zmielonego mięsa ( ups jaka ze mnie gapa zapomniałam zrobić zdjęcia co dodałam ). A więc dodać jajka całe, przyprawę z solą, pieprz, bułkę tartą suchą. Całość dokładnie wyrobić ręką do połączenia się wszystkich składników.

  3. Gdy już mamy wszystko dokładnie wyrobione, nabierać do ręki porcję mięsa i formować kotlety, obtoczyć dookoła w tartej bułce.

  4. Na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni, rozgrzać go. Układać przygotowane i obtoczone w bułce kotlety i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

  5. W czasie gdy smażymy ostatnią porcje kotletów, do garnka wlać pół szklanki wody dodać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę z solą. Ułożyć usmażone kotlety i łyżkę tłuszczu z kotletów. Tak przygotowane kotlety dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około dziesięć aż dusząc się kotlety wchłoną prawie całą wodę minut co jakiś czas podrzucając garnkiem aby kotlety z dołu znalazły się na górze i na odwrót ( pilnować aby nie przystały do garnka ).

  6. Tak przygotowane kotlety podałam z ziemniakami utłuczonymi z masłem prawdziwym i koperkiem, sosem który powstał z duszenia kotletów oraz wiosenna surówka z kapusty pekińskiej, ogórka, rzodkiewki i pomidora w śmietanie. Można z tego przepisu wykorzystać też inne mięso jeśli ktoś nie ma piersi gęsi czy kaczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń