Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak to przy poniedziałku u mnie nie ma z rosołu pomidorowej lecz zrobiłam mielone z piersi gęsi. A to tylko dlatego że nie lubimy kotletów schabowych z piersi bo są suche i zawsze z piersi gęsi czy kaczki robię mielone lub pasztety czy pieczenie z dodatkiem innych mięs. Dziś postanowiłam poeksperymentować a że z wczoraj został mi ryż postanowiłam dodać go do kotletów i powiem wam że to był dobry pomysł. A za sprawą tego że zawsze kotlety usmażone duszę wyszły mi super wilgotne w środku.
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 234
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 16
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 234
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 16
Składniki
Przygotować pierś z gęsi mięso odciąć od kości ( zważone jest już bez kości ). Następnie pokroić na mniejsze kawałki, mięso ma być ze skórą, przygotować także ryż ( u mnie został z wczorajszego obiadu ).
Przygotowane pokrojone na mniejsze kawałki mięsa zmielić przez maszynkę o małych oczkach razem z ryżem, czosnkiem oraz cebulą. Dodać do zmielonego mięsa ( ups jaka ze mnie gapa zapomniałam zrobić zdjęcia co dodałam ). A więc dodać jajka całe, przyprawę z solą, pieprz, bułkę tartą suchą. Całość dokładnie wyrobić ręką do połączenia się wszystkich składników.
Gdy już mamy wszystko dokładnie wyrobione, nabierać do ręki porcję mięsa i formować kotlety, obtoczyć dookoła w tartej bułce.
Na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni, rozgrzać go. Układać przygotowane i obtoczone w bułce kotlety i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
W czasie gdy smażymy ostatnią porcje kotletów, do garnka wlać pół szklanki wody dodać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę z solą. Ułożyć usmażone kotlety i łyżkę tłuszczu z kotletów. Tak przygotowane kotlety dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około dziesięć aż dusząc się kotlety wchłoną prawie całą wodę minut co jakiś czas podrzucając garnkiem aby kotlety z dołu znalazły się na górze i na odwrót ( pilnować aby nie przystały do garnka ).
Tak przygotowane kotlety podałam z ziemniakami utłuczonymi z masłem prawdziwym i koperkiem, sosem który powstał z duszenia kotletów oraz wiosenna surówka z kapusty pekińskiej, ogórka, rzodkiewki i pomidora w śmietanie. Można z tego przepisu wykorzystać też inne mięso jeśli ktoś nie ma piersi gęsi czy kaczki.