Jak to przy poniedziałku u mnie nie ma z rosołu pomidorowej lecz zrobiłam mielone z piersi gęsi. A to tylko dlatego że nie lubimy kotletów schabowych z piersi bo są suche i zawsze z piersi gęsi czy kaczki robię mielone lub pasztety czy pieczenie z dodatkiem innych mięs. Dziś postanowiłam poeksperymentować a że z wczoraj został mi ryż postanowiłam dodać go do kotletów i powiem wam że to był dobry pomysł. A za sprawą tego że zawsze kotlety usmażone duszę wyszły mi super wilgotne w środku.
Mielone z piersi gęsi z dodatkiem ryżu
Składniki
- 680 g piersi z gęsi wraz ze skórą,
- 2 małe ząbki czosnku,
- 0,5 średniej cebuli,
- 0,5 woreczka ugotowanego ryżu,
- 5 łyżek bułki tartej mielonej,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka przyprawy z solą,
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
- olej do smażenia,
- bułka tarta do obtoczenia kotletów.
- dodatkowo :
- 0,5 szklanki gotowanej zimnej wody (szklanka pojemność 210 ml),
- 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
- 0,5 łyżeczki przyprawy z solą.
Składniki
- 680 g piersi z gęsi wraz ze skórą,
- 2 małe ząbki czosnku,
- 0,5 średniej cebuli,
- 0,5 woreczka ugotowanego ryżu,
- 5 łyżek bułki tartej mielonej,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka przyprawy z solą,
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
- olej do smażenia,
- bułka tarta do obtoczenia kotletów.
- dodatkowo :
- 0,5 szklanki gotowanej zimnej wody (szklanka pojemność 210 ml),
- 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
- 0,5 łyżeczki przyprawy z solą.

Etapy przygotowania
Przygotować pierś z gęsi mięso odciąć od kości ( zważone jest już bez kości ). Następnie pokroić na mniejsze kawałki, mięso ma być ze skórą, przygotować także ryż ( u mnie został z wczorajszego obiadu ).

Przygotowane pokrojone na mniejsze kawałki mięsa zmielić przez maszynkę o małych oczkach razem z ryżem, czosnkiem oraz cebulą. Dodać do zmielonego mięsa ( ups jaka ze mnie gapa zapomniałam zrobić zdjęcia co dodałam ). A więc dodać jajka całe, przyprawę z solą, pieprz, bułkę tartą suchą. Całość dokładnie wyrobić ręką do połączenia się wszystkich składników.

Gdy już mamy wszystko dokładnie wyrobione, nabierać do ręki porcję mięsa i formować kotlety, obtoczyć dookoła w tartej bułce.

Na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni, rozgrzać go. Układać przygotowane i obtoczone w bułce kotlety i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

W czasie gdy smażymy ostatnią porcje kotletów, do garnka wlać pół szklanki wody dodać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę z solą. Ułożyć usmażone kotlety i łyżkę tłuszczu z kotletów. Tak przygotowane kotlety dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około dziesięć aż dusząc się kotlety wchłoną prawie całą wodę minut co jakiś czas podrzucając garnkiem aby kotlety z dołu znalazły się na górze i na odwrót ( pilnować aby nie przystały do garnka ).

Tak przygotowane kotlety podałam z ziemniakami utłuczonymi z masłem prawdziwym i koperkiem, sosem który powstał z duszenia kotletów oraz wiosenna surówka z kapusty pekińskiej, ogórka, rzodkiewki i pomidora w śmietanie. Można z tego przepisu wykorzystać też inne mięso jeśli ktoś nie ma piersi gęsi czy kaczki.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6205

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3639
Ostatnio komentowane przepisy

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6205

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3639



Składniki
- 680 g piersi z gęsi wraz ze skórą,
- 2 małe ząbki czosnku,
- 0,5 średniej cebuli,
- 0,5 woreczka ugotowanego ryżu,
- 5 łyżek bułki tartej mielonej,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka przyprawy z solą,
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
- olej do smażenia,
- bułka tarta do obtoczenia kotletów.
- dodatkowo :
- 0,5 szklanki gotowanej zimnej wody (szklanka pojemność 210 ml),
- 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
- 0,5 łyżeczki przyprawy z solą.
Przygotować pierś z gęsi mięso odciąć od kości ( zważone jest już bez kości ). Następnie pokroić na mniejsze kawałki, mięso ma być ze skórą, przygotować także ryż ( u mnie został z wczorajszego obiadu ).
Przygotowane pokrojone na mniejsze kawałki mięsa zmielić przez maszynkę o małych oczkach razem z ryżem, czosnkiem oraz cebulą. Dodać do zmielonego mięsa ( ups jaka ze mnie gapa zapomniałam zrobić zdjęcia co dodałam ). A więc dodać jajka całe, przyprawę z solą, pieprz, bułkę tartą suchą. Całość dokładnie wyrobić ręką do połączenia się wszystkich składników.
Gdy już mamy wszystko dokładnie wyrobione, nabierać do ręki porcję mięsa i formować kotlety, obtoczyć dookoła w tartej bułce.
Na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni, rozgrzać go. Układać przygotowane i obtoczone w bułce kotlety i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
W czasie gdy smażymy ostatnią porcje kotletów, do garnka wlać pół szklanki wody dodać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę z solą. Ułożyć usmażone kotlety i łyżkę tłuszczu z kotletów. Tak przygotowane kotlety dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około dziesięć aż dusząc się kotlety wchłoną prawie całą wodę minut co jakiś czas podrzucając garnkiem aby kotlety z dołu znalazły się na górze i na odwrót ( pilnować aby nie przystały do garnka ).
Tak przygotowane kotlety podałam z ziemniakami utłuczonymi z masłem prawdziwym i koperkiem, sosem który powstał z duszenia kotletów oraz wiosenna surówka z kapusty pekińskiej, ogórka, rzodkiewki i pomidora w śmietanie. Można z tego przepisu wykorzystać też inne mięso jeśli ktoś nie ma piersi gęsi czy kaczki.