Do góry

Dania główne Przepis na:

Mini pizze z bakłażana

Mini pizze z bakłażana

Autor:

Przepisów i artykułów: 289 Ocena: 2528

Dodano:

Odsłon: 2139

Pyszne i zdrowe mini pizze - wyglądają bardzo efektownie!

Składniki

  • Bakłażan - 2
  • Sos pomidorowy (polecam koncentrat z mojego przepisu) - kilka łyżek
  • Pomidor - 1
  • Cebula - 1
  • Papryka - 1/4
  • Oliwki zielone - 20 szt
  • Salami - 4 plastry
  • Mozarella - 1 paczka (125g)
  • Oliwa - łyżka
  • Sól
  • Zioła prowansalskie
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mini pizze z bakłażana

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

    Bakłażana dokładnie myjemy i kroimy na plastry o szerokości około 2-3 cm. Oprószamy je solą i zostawiamy na 10 minut. Sól wyciągnie wodę. Po 10 minutach wycieramy ręcznikiem papierowym.

    Resztę warzyw kroimy w plasterki.

    Bakłażana przekładamy na blachę do pieczenia delikatnie posmarowaną olejem i pieczemy 15 minut.

  2. Po 15 minutach wyciągamy blachę i robimy z bakłażanów pizze. Na każdy dajemy odrobinę sosu, obsypujemy ziołami prowansalskimi, układamy warzywa i na górę dajmy ser mozarella.

    Zapiekamy jeszcze 10 minut.

  3. Podajemy od razu po upieczeniu. Możemy udekorować suszonymi lub świeżymi ziołami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń