Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grecka zapiekanka z mięsa mielonego, bakłażanów i beszamelu. Na ostatnim urlopie na Rodos to danie wyjątkowo mnie zachwyciło, więc musiałam wypróbować je w domu ;) Wyszło idealnie - dokładnie tak jak w Grecji! Koniecznie wypróbujcie mój przepis.
Naczynie żaroodporne
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2655
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 144
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 232
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2655
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 144
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 232
Składniki
Ziemniaki i bakłażany kroimy w około centymetrowe plasterki. Układamy na blasze do pieczenia i polewamy oliwą. Pieczemy w 200 stopniach przez 25-35 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy. Smażymy razem z mięsem mielonym na oleju. Po około 10 minutach dodajemy pomidory, wino, pietruszkę, cynamon, chilli, oregano, cukier, sól i pieprz. Całość dusimy przez około 20 minut. Tu ważna uwaga - nie pomijacie cynamonu - to on nadaje niepowtarzalnego, specyficznego dla tego dania smaku!
Przygotowujemy beszamel. Roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Wlewamy powoli mleko, cały czas mieszamy, aż powstanie gładka masa. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Musakę można upiec w jednym dużym naczyniu żaroodpornym lub w 4 mniejszych. Naczynie natłuszczamy. Układamy ziemniaki, na to połowę bakłażanów, sos mięsny, pozostałe bakłażany, beszamel i całość zasypujemy tartym serem. Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut, aż do zarumienienia. Jeśli robicie w mniejszych naczyniach pieczenie może trwać trochę krócej.