Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie czekolady i gruszek jest kuszące dla każdego wielbiciela łakoci. Słodycz owoców balansuje z lekko gorzką nutą kakao, a całość jest zatopiona w miękkim, wilgotnym cieście. Zanim zaserwujesz wypiek, posyp kawałek murzynka z gruszkami cukrem pudrem, polej roztopioną czekoladą lub podaj z gałkę lodów waniliowych.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7217
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2678
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20185
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 579
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 795
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7217
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2678
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20185
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 579
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 795
Składniki
Przed przystąpieniem do pracy przygotuj tortownicę (ok. 20 cm średnicy) i wyłóż ją papierem do pieczenia oraz wysmaruj boki masłem. Gruszki umyj, obierz, wydrąż i pokrój w ósemki. Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła, wsyp cukier, lekko skarmelizuj i wrzuć gruszki. Smaż przez 5-7 minut, aż owoce zaczną się rumienić. Następnie odłóż.
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem, następnie dodaj jajka (jedno po drugim) oraz mleko. Przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj i partiami dodawaj do maślanej masy. Wymieszaj tylko do połączenia.
Połowę ciasta wyłóż do foremki, następnie ułóż gruszki, po czym przełóż resztę masy i wyrównaj. Wstaw tortownicę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok. 40 minut lub do momentu suchego patyczka. Gotowe ciasto pozostaw w formie do ostygnięcia na 15 minut, po czym wyjmij i całkowicie ostudź.
Przed podaniem posyp murzynka z gruszkami posypką czekoladową i cukrem pudrem lub udekoruj w inny, ulubiony sposób.