Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie czekolady i gruszek jest kuszące dla każdego wielbiciela łakoci. Słodycz owoców balansuje z lekko gorzką nutą kakao, a całość jest zatopiona w miękkim, wilgotnym cieście. Zanim zaserwujesz wypiek, posyp kawałek murzynka z gruszkami cukrem pudrem, polej roztopioną czekoladą lub podaj z gałkę lodów waniliowych.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1903
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3863
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3630
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 441
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1903
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3863
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3630
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 441
Składniki
Przed przystąpieniem do pracy przygotuj tortownicę (ok. 20 cm średnicy) i wyłóż ją papierem do pieczenia oraz wysmaruj boki masłem. Gruszki umyj, obierz, wydrąż i pokrój w ósemki. Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła, wsyp cukier, lekko skarmelizuj i wrzuć gruszki. Smaż przez 5-7 minut, aż owoce zaczną się rumienić. Następnie odłóż.
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem, następnie dodaj jajka (jedno po drugim) oraz mleko. Przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj i partiami dodawaj do maślanej masy. Wymieszaj tylko do połączenia.
Połowę ciasta wyłóż do foremki, następnie ułóż gruszki, po czym przełóż resztę masy i wyrównaj. Wstaw tortownicę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok. 40 minut lub do momentu suchego patyczka. Gotowe ciasto pozostaw w formie do ostygnięcia na 15 minut, po czym wyjmij i całkowicie ostudź.
Przed podaniem posyp murzynka z gruszkami posypką czekoladową i cukrem pudrem lub udekoruj w inny, ulubiony sposób.