Do góry

Dania główne Przepis na:

Nadziewane spiczaste papryki z kuskusem

Nadziewane spiczaste papryki z kuskusem

Autor:

Przepisów i artykułów: 289 Ocena: 5507

Dodano:

Odsłon: 110

Lekki i bardzo smaczny obiad bezmiesny lub ciepla kolacja. Spiczasta czerwona papryka nadziewana serkiem smietankowym z dodatkami, do tego kuskus w stylu orientalnym z przyprawa Ras el Hanout.

Składniki

  • 2 spiczaste czerwone papryki
  • 200 g serka śmietankowego
  • 2 gałązki koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, cukier
  • 2 łyżki bułki tartej
  • KUSKUS:
  • 200 g błyskawicznego kuskusu
  • 3 szalotki
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka przyprawy Ras el Hanout
  • 1/2 l bulionu
  • 1 cytryna
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowac nadzienie - obrac czosnek, drobno posiekac i dusic w oliwie z oliwek przez 5 minut na umiarkowanym ogniu. Posiekac koperek i papryczke chili i pokroic pomidory koktajlowe na male kawalki. Wymieszac przygotowane skladniki z serkiem smietankowym, w razie potrzeby lekko posolic.
    Obrac papryki za pomoca obieraczki, przekroic na pól, usuac nasiona i wnetrze. Podgrzacj maslo i oliwe z oliwek na patelni i smazyc papryke po obu stronach przez ok. 5 minut na srednim ogniu. Posolic, pocukrzyc i stale skropiac sosem ze smazenia.
    Wypelnic papryki nadzieniem, posypac bulka tarta i skropic oliwa z oliwek. W patelni lub zaroodpornej foremce wstawic do piekarnika i piec kilka minut pod grillem, az na powierzchi powstanie chrupiaca skórka.

  2. Przygotowac kuskus. Obrac szalotki i pokroic w bardzo drobna kostke. Posiekac natke pietruszki, wsypac kuskus do wysokiej patelni i stopniowo dodawac goracy bulion i wszystko podgrzewajac. W razie potrzeby dodac troche wody. Dokladne informacje na temat ilosci płynu zwykle mozna znalezc na opakowaniu kuskusu. Dodac szalotki, pietruszke, masło i Ras el Hanout. Zagotowac, odstawic na 10 minut, az kuskus specznieje.
    Wymieszac gotowy kuskus, doprawic sola, sokiem z cytryny i skórka cytrynowa.

  3. Podawac papryke z kuskusem i posypac skórka z cytryny. Kto lubi, moze polac oliwa z oliwek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń