Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 7103
Dodano: 14.01.2020
Odsłon: 266
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Przygotowac nadzienie - obrac czosnek, drobno posiekac i dusic w oliwie z oliwek przez 5 minut na umiarkowanym ogniu. Posiekac koperek i papryczke chili i pokroic pomidory koktajlowe na male kawalki. Wymieszac przygotowane skladniki z serkiem smietankowym, w razie potrzeby lekko posolic.
Obrac papryki za pomoca obieraczki, przekroic na pól, usuac nasiona i wnetrze. Podgrzacj maslo i oliwe z oliwek na patelni i smazyc papryke po obu stronach przez ok. 5 minut na srednim ogniu. Posolic, pocukrzyc i stale skropiac sosem ze smazenia.
Wypelnic papryki nadzieniem, posypac bulka tarta i skropic oliwa z oliwek. W patelni lub zaroodpornej foremce wstawic do piekarnika i piec kilka minut pod grillem, az na powierzchi powstanie chrupiaca skórka.
Przygotowac kuskus. Obrac szalotki i pokroic w bardzo drobna kostke. Posiekac natke pietruszki, wsypac kuskus do wysokiej patelni i stopniowo dodawac goracy bulion i wszystko podgrzewajac. W razie potrzeby dodac troche wody. Dokladne informacje na temat ilosci płynu zwykle mozna znalezc na opakowaniu kuskusu. Dodac szalotki, pietruszke, masło i Ras el Hanout. Zagotowac, odstawic na 10 minut, az kuskus specznieje.
Wymieszac gotowy kuskus, doprawic sola, sokiem z cytryny i skórka cytrynowa.
Podawac papryke z kuskusem i posypac skórka z cytryny. Kto lubi, moze polac oliwa z oliwek.
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

Dolcevita-in-my-kitchen 14 lutego 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszne papryczki, bardzo fajny przepis :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 09 lutego 2020Zgłoś do usunięcia
Bardzo fajny pomysł ,smaczny i delikatny,coś dla mnie:)3 Kto głosował? | Odpowiedz

bryssska 25 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam te papryczki, wyglądają pysznie ;-D3 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 14 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
Swietnie doprawione!3 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 14 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
Brzmi bardzo smakowicie:)3 Kto głosował? | Odpowiedz