Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić pyszne krokiety? Ważny jest nie tylko farsz, ale trzeba również przygotować najlepsze ciasto na krokiety. Takie, dzięki któremu przygotujemy delikatne naleśniki, które w trakcie zwijania nie popękają ani nie będą się rozwijać. Właśnie taki przepis prezentujemy poniżej. Pamiętaj jedynie, aby w czasie smażenia nie zrobić zbyt grubych naleśników i sukces jest niemal gwarantowany.
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 85
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 134
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 240
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 85
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 134
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 240
Składniki
Przed przygotowaniem ciasta na krokiety, wyjmij mleko i jajka z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Do głębokiej miski wsyp mąkę, dodaj rozkłócone jajka z solą, mleko, wodę oraz olej. Wszystko dokładnie zmiksuj lub energicznie wymieszaj rózgą. W cieśnie nie może być grudek, bowiem może to doprowadzić do późniejszego pękania naleśników.
Rozgrzej dobrze patelnię i umieść na niej niewielką ilość oleju. Odmierzaj takie porcje ciasta, by przykryło ono równomiernie całą powierzchnię patelni. Nie smaż zbyt grubych naleśników. Usmażone placki układaj jeden na drugim, a na sam koniec przykryj ściereczką kuchenną, dzięki czemu nie wyschną i utrzymają ciepło.
Mięso umyj, przełóż do garnka i zalej wodą. Lekko posól i gotuj do miękkości. Ostudzone mięso zmiel na drobno. Następnie przełóż kapustę do drugiego garnka, zalej niewielką ilością wody i gotuj do miękkości. Ostudzoną kapustę odciśnij z nadmiaru wody.
Grzyby zalej gorącą wodą i pozostaw na kilka godzin. Cebulę pokrój w pióra i usmaż na rozgrzanym oleju, razem z grzybami i kapustą. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu i zwiń krokiety składając boki do środka. Następnie każdego krokieta panieruj w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.